V rybníku v Bohušově hygienici nedoporučují koupání

2. srpen 2019 09:00

V rybníce Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku hygienici nedoporučují koupání. Důvodem je nadměrné množství sinic ve vodě. Kvalita vody se zhoršila i ve Vrbickém jezeře v Bohumíně.

Ve Vrbickém jezeře se nedoporučuje koupání citlivějším skupinám jako děti, alergici nebo těhotné ženy. Po koupání v této nádrži je vhodné se osprchovat v pitné vodě. Kvalita vody v obou nádržích bude mimořádně ověřena i v příštím týdnu.

Hygienici v tomto týdnu monitorovali kvalitu vody na 12 koupacích místech na území okresů Bruntál, Opava a Karviná. Jedná se o tři koupací místa na vodní nádrži Slezská Harta, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Pod hradem v Bohušově, Stříbrné jezero, tři koupací místa Těrlické přehrady, Vrbické a Kališovo jezero.

Kontrola stánkařů

„V průběhu týdne byl také proveden větší počet kontrol stravovacích zařízení a stánků na sezónních koupalištích Moravskoslezského kraje,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková s tím, že závady našli hygienici v deseti případech.

Koupání v přírodě nebo na koupališti?

Radim Mudra z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje

Oba typy letního koupání mají svá zdravotní rizika. O nich více řekne Radim Mudra, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Ostravě. Moderuje Ivana Šuláková.

Hygienici se zaměřili na koupaliště ve Vratimově, Ostravě-Porubě, Karviné, Havířově, Českém Těšíně, Tošovicích, Jeseníku nad Odrou, Bolaticích a Osoblaze. Nedostatky nejčastěji našli v provozní hygieně, ale odhalili i prošlé nebo nedostatečně chlazené potraviny.

„U jednoho z provozovatelů bylo z důvodu značného znečištění a opotřebování vnitřního vybavení provozovny přistoupeno k pozastavení činnosti. Sankce dosáhly celkovou výši 40.000 korun,“ doplnila Šebáková.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio