V Tošovicích stojí velmi zajímavý kostel a stejně zajímavý byl i jeho předchůdce

3. červenec 2018

Dvojí unikát – to je podle historika a kurátora Muzea Oderska Adama Hubáčka kostel v Tošovicích u Oder. Původní dřevěný kostelík měl pohnutý osud – zbourali ho na počátku minulého století a i když většinu uměleckých prvků zachránilo muzeum, nakonec se nedochovaly. Pozoruhodný je ale i stávající kostel svatého Martina.

Povídání o dvojím unikátu, tošovickém kostele, začínáme přímo v Tošovicích u kostela. A já musím říct, že jsem hodně překvapený, protože ta budova vypadá úplně jinak než klasický kostel. Klasický kostel je věž, která roste přímo ze země, a tady je spíše ta struktura horizontální, věž začíná zhruba v polovině. Se mnou je tady kurátor Muzea Oderska Adam Hubáček.

„Je to styl takzvaného nového historismu. Autorem stavby byl architekt Leopold Bauer, krnovský rodák, který patřil k nejvýznamnějším architektům ve středoevropském prostoru. Tošovický kostel byl vytvářen architektem jako souhrnné umělecké dílo, jako Gesamtkunstwerk. Architekt sám navrhoval také interiérové vybavení a k tomu se také dochovaly četné plány, které jsou vystaveny v muzeu. Interiér pak působí secesním dojmem,“ vysvětluje kurátor muzea.

Poněkud zvláštní je i dispozice interiéru. U jiných kostelů je totiž prostor řešen spíše na délku, zatímco zde je kladen důraz i na šířku. „Kostel začal být řešen v roce 1909, stavba začala o tři roky později a v roce 1916 byl dovybaven interiér, dodává Hubáček.

A na jeho původním místě stál dřevěný kostel, který byl také unikátní. A o něm se budeme za chvíli bavit v Odrách.

Teď jsme se přesunuli nejenom v místě, protože jsme v Muzeu Oderska uprostřed Oder u náměstí, ale také v čase do doby výstavby původního dřevěného kostela. S Adamem Hubáčkem se teď díváme na oltář z Tošovic. Dřevo, tempera na křídě po roce 1470. Čím je vzácný tento malý oltář, v podstatě jsou to jenom jakoby tři desky spojené pantem?

„Je vzácný svým stářím a také tím, že je jeden ze dvou, které se dochovaly na území celého českého Slezska,“ odpovídá Adam Hubáček.

Původní dřevěný kostel byl postaven okolo roku 1470. Pokud by se dochoval, patřil by vůbec k nejstarším dochovaným dřevěným stavbám na našem území. Byl zasvěcený svatému Martinu. Výjimečnost kostela spočívala v tom, že jeho interiér byl celý zdobený pozdně gotickou šablonovou malbou z doby po roce 1510.

„Kostel zanikl zhruba před 100 lety. Farníci si totiž přáli zděnou stavbu podobně jako v jiných obcích. Navíc dřevěný kostel byl už značně zchátralý. O kostel se velice zajímal ředitel opavského muzea Edmund Wilhelm Braun, který celý interiér přenesl do opavského muzea,“ dodává kurátor.

Interiér se ale ani tak nezachoval, protože opavské muzeum bylo na konci války zasaženo leteckou pumou a většina věcí tehdy shořela. „Dochovaly se pouze fotografie a malířská dokumentace,“ připomíná kurátor Muzea Oderska Adam Hubáček a společně zveme na výstavu Tošovický kostel: dvojí unikát, která tady v budově Muzea Oderska je otevřená až do 27. prosince.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.