Válka na Ukrajině udělala z ostravského historika manažera humanitární pomoci

6. prosinec 2023 10:43

Vojtěch Vlček od začátku invaze shání potraviny pro ukrajinské uprchlíky, z katolické fary v ostravské části Stará Bělá vytvořil logistické centrum, kde každý měsíc stovky běženců dostávají krabice naplněné třeba cukrem, pohankou, konzervami a sladkostmi pro děti. V úterý odpoledne za dobrovolnickou práci dostal sedmačtyřicetiletý Vojtěch Vlček ocenění ostravské radnice.

Rozdělování pomoci ukrajinským uprchlíkům v budově starobělské fary řídí Vojtěch Vlček každý měsíc.

Uprchlíci čekají před farou na výdej humanitární pomoci

Naposledy dobrovolníci, které koordinuje Vojtěch Vlček, rozdali pomoc pro více než 1100 lidí. „Ta činnost je skoro každý den, opravdu je to druhé povolání. Často je to docela beznadějné. Není to tak, že by se na nás valily stovky firem, často jsou to vyhrocené situace, že pár dní před koncem ještě nic nemáme. Ale nakonec se to vždy nějak podaří dotáhnout,“ popisuje.

Vojtěcha Vlčka na ocenění za dobrovolnickou činnost navrhl starobělský farář Bohuslav Novák. „Nejdříve to dělal ze své garáže, kde ty potraviny schraňoval a odkud je i rozvážel. Do té ukrajinské pomoci se dal opravdu tělem i duší,“ říká farář.

Další pomoc ukrajinským uprchlíkům bude na starobělské faře v neděli 17. prosince.

Finanční pomoc na základní potřeby a aktivity ukrajinských rodin ve starobělské farnosti a okolí můžete poskytnout na číslo účtu 111729531/0300, variabilní symbol 81116. Další informace najdete na webu farnosti.

Ukrajinky s potravinovou pomocí
Spustit audio