Vánoce s Hornickou kapelou ze Stonavy

24. prosinec 2014

Stonavská Hornická kapela je na světě od roku 1910, právě tehdy ji založili místní horníci pro svou radost. Rok 2014 byl pro muzikanty tak trochu přelomový. Šachta se jich zbavila, vzala jim zkušebnu i malou finanční podporu a pro mnohé by to mohlo znamenat jediné - zánik. Muzikanti z Hornické kapely se ale nedali a hrají dál.

Hornická kapela ze Stonavy má za sebou těžký rok 2014. Útlum těžby v oblasti se podepsal také na zrušení podpory dechovky ze strany šachty. Muzikanti si to ale nenechali líbit. Nerozpadli se. Založili zájmové sdružení. Našli si nové působiště, vydělali peníze na svou činnost několika koncerty a sami vlastním přičiněním zachránili 104letou tradici hornické muziky.

Hornické muzikanty spojuje to samé co horníky v podzemí. Upřímné kamarádské vztahy a navíc láska k muzice. Když máte problém, něco vás trápí, tak u takových lidí najdete vždy zastání a pomoc. Když je ale zradíte, podrazíte, pak mezi nimi kamarády ztratíte na velmi dlouho.

Co dělají muzikanti z Hornické kapely na Štědrý den? Poslechněte si záznam magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Zvukový záznam tohoto i dalších dílů pořadu pak najdete také v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio