Vánoční jarmarky, koncerty a výstavy... Vybírejte z našich tipů

23. listopad 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Vánoce, Vánoce přicházejí...

Většina měst už začíná své předvánoční akce, koncerty, výstavy. Připravuje se rozsvěcení stromů. Tady je výběr některých akcí konaných v Moravskoslezském kraji:

  • Na Vánoční jarmark spojený s rozsvícením vánočního stromu zve v pátek odpoledne Město Albrechtice. Vše začíná v 15 hodin na Náměstí ČSA.
  • Ve Vrbně pod Pradědem se zas rozzáří rovnou celý Vánoční dům. Sídlo spolku Everest se rozsvítí v pátek v 17 hodin a poté návštěvníkům zahraje kapela No Ordinary.
  • Ostravské Vánoce naplno vypuknou v sobotu. Na Masarykově náměstí se strom rozzáří v 18 hodin a chladný večer pak bude patřit od 19 hodin  koncertu kapely Buty.
  • Vánoční atmosféru můžete nasát také ve Fulneku, kde se o tomto víkendu uskuteční Proadventní zastavení v kapli svatého Rocha a kostele svatého Josefa. Zastavit se můžete po oba dny mezi 14. a 18. hodinou.
  • Zahrádkáři z Frýdlantu nad Ostravicí připravili výstavu betlémů. Načerpat inspiraci můžete v sobotu a v neděli v Domě zahrádkářů mezi 9. a 17. hodinou.
  • V Jablunkově jste zváni na Vánoční koncert s Bohemia voice. Smíšené vokální kvarteto vystoupí v sobotu od 16 hodin v Kostele Božího Těla.
  • A zpívat se bude také v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Ostravě-Pustkovci. V sobotu v 10 hodin dopoledne tam začíná přehlídka pěveckých sborů Ostrava zpívá.
  • A ještě pozvání do Píšti na Hlučínsku. V neděli tam můžete navštívit Adventní výstavu, a to od 11 hodin v sále Kulturního domu.
  • Frýdecko-Místecký Faunapark v neděli láká děti a jejich rodiče na rozsvícení pergoly a také vánočního stromu. Návštěvníci také mohou nakrmit místní zvířata a vyrobit si vánoční ozdoby. To vše od 15 hodin.

Uprchlá, našel skrýš, stále uniká
Ostravská Městská galerie Plato láká v pátek na celodenní doprovodný program ke zvířecí výstavě Uprchlá, našel skrýš, stále uniká. Dopoledne bude patřit školáků, od 16 hodin jste zváni na čtení pohádek a přípravu léčivých mastí, o půl sedmé pak začíná přednáška na téma Práva zvířat v komiksu.

Zážitkové dárky v Ludgeřovicích
Zážitkové dárky. To je název nové autorské hry Stanislava Koláře, kterou nastudovalo Divadlo Propadlo z Václavovic. V pátek ji uvádí v Obecním domě v Ludgeřovicích, a to od 19 hodin.

CM Lipka v Pokladu
Cimbálová muzika Lipka dnes oslaví 40 let svého trvání. Na její narozeninový koncert jste zváni do Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Začátek je v 19 hodin.

Cimbál připravený pro Marcela Commendanta

Veletrh Student a Job
V Ostravě v pátek začíná dvoudenní veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí Student a Job. Mezi 9. a 18. hodinou se můžete v prostorách výstaviště Černá louka seznámit s nabídkou středních i vysokých škol a následného uplatnění.

Mikulášský jarmark v Novém Jičíně
Na Mikulášský jarmark láká v sobotu Žerotínský zámek v Novém Jičíně. V 10 hodin začnou na nádvoří vyhrávat cimbálové muziky, v prostorách zámku jsou pak až do 16. hodiny připraveny tvůrčí dílny, přednášky a prohlídky expozic.

Mezinárodní festival outdoorových filmů
Kdo by ale raději ještě nemyslel na Vánoce a dal přednost trochu dobrodružství, tak ať se v sobotu vydá do Frenštátu pod Radhoštěm, kde je v plném proudu Mezinárodní festival outdoorových filmů. Sobotní projekce začínají v 17 hodin.

Komentovaná procházka vánoční Ostravou

Na komentovanou procházku vánoční Ostravou jste zváni v neděli ve 14 hodin. Sraz zájemců je na Prokešově náměstí a čeká je procházka plná povídání o starých tradicích tohoto města. A pokud dojdete až na Masarykovo náměstí, čekají vás tam od 16. hodiny dva koncerty, nejprve to bude kapela Skrat a pak 7krát3.

Masarykovo náměstí

Den otevřených dveří v knihovně
V Opavě se v neděli můžete vydat na Den otevřených dveří v nové pobočce Knihovny Petra Bezruče v Kylešovicích. Rádi vás tam přivítají mezi 10. a 16. hodinou.  Prohlédnout si ale můžete také novou  výstavu v arkádách ve Dvořákových sadech. Její název zní Zimní Opavou ve fotografiích Slezského zemského muzea.

Štěpán Rak v Brušperku
V Buršperku bude v neděli koncertovat kytarista Štěpán Rak. Zváni jste na 17. hodinu do kostela svatého Jiří.

Těšínská tančírna
A kdo by si v neděli rád zatančil, ať se vydá do Českého Těšína. V 17 hodin tam v Kulturním a společenském středisku Střelnice začíná Těšínská tančírna.

Spustit audio