Vánoční perníčky

Apetýtové recepty se pro dnešek už rozvoní vánočními perníčky. Perníková výroba má u nás dlouhou historii. Dříve také patřila k těm velmi náročným. Vyřezávání dřevěné formy bylo totiž už samo o sobě náročným uměleckým dílem. 

Původní perníky se připravovaly podle tajných receptur, které si každý mistr pečlivě střežil a předával je pouze svému nástupci. Byly většinou dost složité a obsahovaly také drahé a ne vždy dostupné suroviny. A to zejména koření či med.

Těsto se pak připravovalo dlouhou dobu dopředu. Několik měsíců a často i let se pak nechávalo odležet. Říkalo se dokonce, že nejlepší perníky na svatbu byly z těsta zadělaného v den narození nevěsty.

Receptů na perníčky najdeme opravdu mnoho. My jsme pro tentokrát zvolili recept na perníčky, u kterých se nemusí čekat, až změknou.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • žloutek na potření
  • bílková poleva na zdobení 

Postup:

  1. Smícháme v míse sypké ingredience, pak přidáme ostatní a vypracujeme těsto.
  2. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout.
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrojíme perníčky.
  4. Poté upečeme na 160 stupňů.
  5. Ihned po upečení potřeme perníčky rozšlehaným žloutkem smíchaným s jednou lžící vody. Budou pak lesklé.
  6. Následně ještě dozdobíme polevou z bílku. 

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?