Vánoční perníčky
Apetýtové recepty se pro dnešek už rozvoní vánočními perníčky. Perníková výroba má u nás dlouhou historii. Dříve také patřila k těm velmi náročným. Vyřezávání dřevěné formy bylo totiž už samo o sobě náročným uměleckým dílem.
Původní perníky se připravovaly podle tajných receptur, které si každý mistr pečlivě střežil a předával je pouze svému nástupci. Byly většinou dost složité a obsahovaly také drahé a ne vždy dostupné suroviny. A to zejména koření či med.
Těsto se pak připravovalo dlouhou dobu dopředu. Několik měsíců a často i let se pak nechávalo odležet. Říkalo se dokonce, že nejlepší perníky na svatbu byly z těsta zadělaného v den narození nevěsty.
Receptů na perníčky najdeme opravdu mnoho. My jsme pro tentokrát zvolili recept na perníčky, u kterých se nemusí čekat, až změknou.
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- žloutek na potření
- bílková poleva na zdobení
Postup:
- Smícháme v míse sypké ingredience, pak přidáme ostatní a vypracujeme těsto.
- Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout.
- Odpočinuté těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrojíme perníčky.
- Poté upečeme na 160 stupňů.
- Ihned po upečení potřeme perníčky rozšlehaným žloutkem smíchaným s jednou lžící vody. Budou pak lesklé.
- Následně ještě dozdobíme polevou z bílku.
Související
-
Medové perníčky ze žitné mouky
Pro dnešní apetýtový recept jsme se vydali do brněnské Otevřené zahrady.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?