Ve druhé lize padne divácký rekord, derby Baníku s Opavou je vyprodané

13. září 2016

Nepohodlný středeční termín ani televizní přenos neodradily fanoušky na severu Moravy a ve Slezsku od fotbalu. Tradiční rivalové – Baník Ostrava a SFC Opava se po 11 letech utkají před vyprodaným stadionem ve Vítkovicích o čelo druhé nejvyšší soutěže.

„Zájem o utkání v posledních dnech vzrostl natolik, že bychom byli schopni prodat ještě několik dalších tisíc vstupenek. Bohužel kapacita není nafukovací,“ vysvětluje manažerka ticketingu FC Baník Ostrava Monika Matulová.

Do oběhu bylo na dohrávku pátého kola Fotbalové národní ligy vydáno přes 12 tisíc vstupenek, jenže před zápasem už do prodeje žádné nepůjdou. Pořádající klub už více než den před výkopem hlásí vyprodáno.

Na Městském stadionu ve Vítkovicích tak zítra večer padne rekord. Na druholigový zápas v historii samostatné české soutěže přišlo doposud nejvíc 10 252 diváků před 21 lety na opavský stadion. Tehdy Slezané hráli s Prostějovem.

„Atmosféra bude báječná. Každý si uvědomuje, co tady derby znamená. Věřím, že na hřišti to bude válka,“ řekl klubové televizi Tomáš Mičola, v současné době záložník Baníku, který ale pochází z Opavy.

Připraveno je i 200 policistů

V Opavě zápas označují za „zápas roku“ bez ohledu na to, že se Fotbalová národní liga teprve rozbíhá. „Důležité je, abychom se udrželi v tabulce na špici. Pojedeme si to užít, ale hlavně vyhrát,“ burcuje letní posila Slezanů Tomáš Smola. Z Opavy by mělo do Ostravy dorazit několik stovek příznivců.

Oba fanouškovské tábory se přitom nemají v lásce. Poslední vzájemný zápas v rámci národního poháru v roce 2009 provázely výtržnosti, kvůli kterým musel rozhodčí utkání přerušit. Pořádající Opava tehdy dostala pokutu 300 tisíc korun. I tentokrát vyhodnotila policie zápas jako rizikový a má nachystány dvě stovky policistů připravených k zásahu.

Ve stejné soutěži na oba týmy utkaly naposledy v sezoně 2004/2005. Poslední vzájemný zápas na Bazalech skončil 0:0. „Tehdy nás vychytal brankář Opavy Bobok,“ vzpomíná jediný pamětník zápasu, gólman Petr Vašek z Ostravy. Po nedohraných 6 kolech mají letos oba týmy po 11 bodech a na druhém a třetím místě tabulky je dělí pouze skóre.

autor: vman
Spustit audio