Ve Fulneku dnes pokřtí svou pohádkovou šlechtičnu

12. duben 2012

Za devatero horami a devatero řekami leží město Fulnek a bydlí v něm malá princezna. Přibližně tak začíná pohádka Milana Barboříka, která vdechla život nové fulnecké postavičce. Jmenuje se Terezka a ode dneška se zařadí také mezi slavné rodáky. A to i přesto, že ve městě vlastně nikdy nežila. Její příběh má ale ve Fulneku oživit turistický ruch. Jednou z atrakcí budou i pohádkové prohlídky.

„Krásný den vám přeji. Jsem chůva princezny Terezky a vítám vás ve věži, kterou nalezneme v pohádkové publikaci pana Milana Barboříka. Jedná se o věž, která v pohádkové knížce sloužila jako vězení,“ vítá Pavlína Vráblová z městského informačního centra.

I takto by mohla v dohledné době vypadat prohlídka Fulneku. Jeho bohatou historii by měla zájemcům nově ukazovat pohádková postava, do které se ale prozatím převtělila právě paní Vráblová.

„Na přání zákazníka je možnost udělat prohlídku, která by byla přímo s princeznou Terezkou. Takže by neprovázel klasický průvodce. Oslovili jsme studenty a pár lidí, kteří by byli ochotní projít památkami, které jsou ve Fulneku, aby jako princezny Terezky, popřípadě jiné postavičky seznámily návštěvníky s městem,“ dodává Pavlína Vráblová.

Příběh desetileté Terezky, která se jednoho dne probudí jako princezna v komnatách fulneckého zámku, se totiž odehrává v různých částech města, a turisté tak budou procházet naprosto autentickým prostředím.

„V té knížce je víc skutečnosti, než by člověk u pohádky čekal. Ta místa, o kterých je tam řeč, si můžete projít. Tady to znají nejen rodáci, ale vypravily se tu i některé školy a našly to velice snadno,“ říká autor knížky Milan Barbořík.

Sám autor prožil ve Fulneku velkou část života a původně chtěl své vzpomínky předat formou pohádky své dceři. Knížka ale zaujala a před měsícem vyšlo už její druhé vydání, které dnes v 17:00 oficiálně pokřtí fulnecká rodačka Petra Kvitová.

Více si o městě princezny Terezky můžete poslechnout v záznamu dnešního vydání pořadu Křížem krajem, který najdete v iRadiu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio