Ve Spálově už dvě století funguje tradiční pekárna. Vyhlášený chleba tam peče Bronislav Sidon

22. květen 2017

Ve Spálově na Novojičínsku už téměř dvě století funguje tradiční obecní pekárna. Vyhlášený spálovský chleba tam peče místní pekař Bronislav Sidon. Za týden sám po nocích připraví zhruba sedm stovek bochníků. Pomáhají mu pouze dva stroje z období první republiky, kdy byla pekárna naposledy přestavěna.

„Tady je parní pekařská pec, dvouetážová. Vyrábíme tady kvasový chleba, třístupňový,“ říká Bronislav Sidon, pekař a nájemce tedy obecní pekárny. „A tu máte nejsilnější pec, ve které se chleba zapéká. A pak se přepéká do té horní, která je slabší – má těch 200, 220 stupňů,“ dodává pekař.

Prostor pece má odhadem tři metry na délku, dva metry na šířku a 20 centimetrů na výšku. Což nám připadá dost nízké. A tak se ptáme, jak to tam dávoá a jak se to tam všechno vleze, na což pan Sidon odpovídá, že to tam dává lopatou.

„Naráz na zapečení tam vleze 36 chlebů, malých víc. Ale nesmí se dávat blízko vedle sebe, musí to mít určitý odstup, protože jinak by popraskaly,“ upozorňuje spálovský pekař.

„Nám prostě stačí míchačka na chleba. Tam vymícháme kvasy, necháme to vykynout, dáme sůl, kmín, pšeničnou chlebovou mouku a uděláme z toho těsto. A pak se to všecko ručně zpracovává,“ vysvětluje Bronislav Sidon nad mísícím strojem Vulkán, který tady podle jeho odhadu slouží už od začátku existence pekárny.

Historie pece

V roce 1929 dává okresní správa politická v Hranicich souhlas panu Františku Zdařilovi s užíváním parní pece.

Ve spodní peci se chleba zapéká nejdříve

„Nová parní pec má býti postavena z ohnivzdorného materiálu, topeniště má býti zřízeno při podélné stěně dílny, pec bude se vytápěti uhlím, jehož tepelná energie bude vyhřívati Mannesmannovy trubky naplněné vodou. A povstalá pára bude vytápěti pec,“ cituje z dobového stavebního povolení starostka Spálova Ludmila Sucháčková (KDU-ČSL).

Pekárna je teď v majetku obce. Jak je možné, že se tady udržela? „Věřím, že je to tou kvalitou, nezaměnitelnou chutí a poctivou prací, která je do toho dávána. Obrovský vliv na kvalitu a chuť má určitě i pot pana pekaře a ta jeho síla,“ dodává starostka Spálova Ludmila Sucháčková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.