Ve Štramberku vzniká nové Muzeum Šipka. Nabídne repliku známé jeskyně

14. prosinec 2016

Nové muzeum o pravěku a archeologii připravují ve Štramberku. Dostane název po známé jeskyni Šipka, ve které koncem 19. století našli čelist neandrtálského dítěte. A nejenom to – celé přízemí bude totiž jako jeskyně vypadat. A to i včetně zvuků a světel.

Z nevelké budovy u vjezdu na štramberské náměstí se ozývá zvuk vrtacího kladiva. Budova má zjevně novou střechu a zčásti oklepanou fasádu až na cihlu.

„Je to budova bývalých masných krámů a v nové době zde působilo Muzeum Zdeňka Buriana,“ říká ředitelka Muzea Novojičínska Sylva Dvořáčková.

„Procházka tím prostorem je taková zatočená do takové osmičky. Mělo by to umožňovat i připuštění všech světelných, zvukových efektů i takové to prožití si trochu dojmu z doby, kdy se v okolí Štramberka vyskytovali neandrtálci,“ popisuje Tomáš Skalík.

Velký prostor je v podkroví, které také poslouží muzejním účelům. „Je tady nádherné trámoví. Trošku ten prostor se mění proti tomu, co lidé pamatují z muzea Zdeňka Buriana. A bude tady přednášková, výstavní místnost,“ dodává Sylva Dvořáčková.

V přízemí bude imitace jeskyně Šipka a v podkroví místnost pro výstavy a přednášky

Muzeum Šipka otevře za rok a nabídne také možnost konzultací s archeologem a geologem. V okolních vápencích totiž stále lidé nacházejí zkameněliny pravěkých vodních živočichů.

autor: Michal Polášek
Spustit audio