Ve Studénce budou stavět nové byty

8. červen 2006

Studénce na Novojičínsku se povedl husarský kousek. Město získalo druhou největší státní dotaci v letošním roce v celé republice - přes 45 miliónů korun. Radnice je použije na výstavbu nových bytů. Na sídlišti v místní části Butovice vzniknou na zelené louce čtyři nové domy se sedlovou střechou, ve kterých bude dohromady 72 bytových jednotek.

Byty o výměře asi 60 metrů čtverečních budou pro příjmově vymezené skupiny osob. "Pokud se jedná o osobu individuální, tak její průměrný výdělek za předcházející roční období by neměl přesáhnout 0,8 násobku průměrné mzdy za loňský rok. Pokud jde o vícečlennou rodinu, opět jsou byty určeny pouze pro ty, kteří měli 1,5 násobku průměrné mzdy," upřesnil podmínky Ivo Bolek ze studénecké radnice. Takových lidí žije ve městě dost, takže radnice se nebojí, že o nové byty nebude zájem.

Logo

Specialitou nových domů budou i takzvané mezonetové byty, ve kterých budou schodiště propojovat dvě různá podlaží. Ivo Bolek upozornil i na další zvláštnost budoucích domů: "Každý z nich musí splňovat normu - měl by mít minimálně tři bytové jednotky pro osoby se sníženou schopností orientace a pohybu. Má jich šest, takže i v tomto směru jsme převýšili požadavek vládní vyhlášky, která nám tuto povinnost při výstavbě domů ukládá."

Město dokončuje práce na vydání stavebního povolení. Stavět by tam chtěli ještě letos. Pokud se to nepovede, tak začátkem příštího roku. Hotovo musí být nejpozději do tří let. Nezvykle vysoká 45milionová dotace ze Státního fondu bydlení na celou akci nebude stačit. Město musí ze své pokladny doplatit zbývajících více než 20 milionů korun.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio