Ve vojenském srubu v Milostovicích zastavili čas. Vrátí vás do roku 1938

1. květen 2017
Česko – země neznámá

Tři desítky vojáků československé armády bylo připraveno bránit svou vlast. Jejich dočasným, velice dobře opevněným a vyzbrojeným domovem se měl v roce 1938 stát vojenský srub oficiálně nazvaný OP-S 25 „U Trigonometru“ v Milostovicích na Opavsku. K bojům ale nedošlo a opevnění v průběhu války využili k různým pokusům Němci.

Přesto to v Milostovicích dnes vypadá, jako kdyby znovu byl rok 1938. A to zásluhou nadšenců z Klubu vojenské historie Opava.

Od roku 1935 budovala československá armáda podél hranic vojenská opevnění. Jejich sílu si naplno uvědomí každý, kdo navštíví právě Milostovice. Tam je totiž vidět celá řada vojenských srubů, a to navíc mimořádně zachovalých. Tří těžkých a dvou lehkých. Stojí v poli, takže od jednoho je krásně vidět ke druhému, což se nikde jinde v republice nepoštěstí.

Znalci vojenského vybavení a techniky doslova zajásají, vejdou-li dovnitř. Kromě kulometů a dalších zbraní v něm uvidí třeba i místnosti s palandami, vlastní studnu, čističku vody a dokonce i splachovací záchod. Vojáci byli zjevně připraveni na to, že v případě potřeby stráví ve srubu nějaký čas odříznutí od okolního světa. Znalci odhadují, že by bez zásobování byla posádka soběstačná zhruba 10 dní.

Takovýto komfort měli připravení řadoví vojáci

Pánové z Klubu vojenské historie Opava navíc neustále shánějí a renovují původní vybavení. Jedním z jejich úlovků je například škodovácký pevnostní kanón vzor 36. A novodobí vojáci si umí vychutnat klid, který uvnitř opevnění panuje. Což ostatně může zažít také každý zájemce z řad veřejnosti. Vojenský srub OP-S 25 je otevřen od května do října, zpravidla každou neděli od 14 do 17 hodin.

Spustit audio