Velký úspěch: Evropský chov šimpanzů nově řídí Zoo Ostrava

31. leden 2021

Ostravská zoo a její pracovníci patří evidentně k evropské špičce. Několik zaměstnanců je členy odborných komisí pro vybrané druhy či skupiny zvířat v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Nově byla Zoo Ostrava pověřena vedením Evropského ex situ programu pro šimpanze.

„Svěření vedení tak důležitého programu do našich rukou je výsledkem dlouhodobé práce ostravského týmu, která začala přípravou a stavbou vhodného chovatelského zařízení otevřeného v roce 2015 v rámci Pavilonu evoluce a vyvrcholilo složením nové chovné skupiny šimpanzů v roce 2019,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

V Zoo Ostrava je nyní chováno celkem osm zvířat – dva samci a pět samic původem ze čtyř různých evropských zoologických zahrad. Osmým členem je mládě narozené v Ostravě v únoru 2020.

Co obnáší práce koordinátora EEP

„Jedná se o neplacenou prestižní funkci, kterou vykonává zaměstnanec pro EAZA se svolením a podporou své domovské zoologické zahrady. Náplní je vedení plemenné knihy, vydávání doporučení pro přesuny zvířat za účelem udržení genetické variability a životaschopnosti populace v lidské péči a konzultace a poradenství pro všechny chovatele daného druhu v Evropě, kterých je v případě šimpanzů 139,“ popisuje zooložka Jana Pluháčková, která je čerstvou koordinátorkou programu.

Spustit audio

Související