Venkovským obchodům nepomůže ani snížení DPH na potraviny o 3 procenta

23. květen 2023 05:12

Obchodům s potravinami v malých obcích se nedaří. Často jsou ztrátové a provozovatelé je musí dotovat z jiného podnikání. Nebo se spoléhají na pomoc radnic. Ty nabízejí snížené nájemné i finanční podporu, jen aby obchody v obcích udržely. Podle několika provozovatelů v Moravskoslezském kraji se to nezmění ani po snížení DPH u potravin o tři procenta.

„Je to velice těžké, protože v dnešní době všechno zdražuje. Lidé mají problém zaplatit vlastní účty. A je to poznat i na nákupech, sortiment v košících je čím dál okleštěnější,“ popisuje Radana Libosková, která vede koloniál v Dolním Sklenově v Podbeskydí.

V obci s necelými 600 obyvatel je to spolu s prodejnou místního farmáře jediný obchod. Chodí k ní většinou starší lidé. Pro čerstvé pečivo, pro minerálku.

Čtěte také

„Maso už lidé ani tak nekupují, spíše mléko a salámy. Nebo zeleninu, ale také už je to míň. Nákup tak kolem do 300 korun,“ vypočítává Libosková, kolik lidé za nákup utratí.

Koloniál má šest let, z toho už dva roky místo zisků sčítá ztráty. Příjem má z pronájmu bytů, obchůdek dotuje. „Je to hodně složité, protože energie a všechno strašně stoupá. Provozní náklady se rapidně zvyšují. A tržby klesají,“ přibližuje svou situaci.

Od poklesu DPH o tři procenta si Libosková moc neslibuje. Typický nákup v jejím obchodě by zlevnil ani ne o desetikorunu. „Jestli nám dodavatel zlevní, my zlevníme také, ale jestli nám zdraží, musíme zdražit také. Náklady se nějak zaplatit musí,“ podotýká.

Jediný obchod

Ani o čtyřicet kilometrů dál, v Ropici na Českotěšínsku, snížení DPH na potraviny neslaví. Provozovatel minimarketu Vojtěch Jakubík změnu nečeká. „Lidé si toho asi nevšimnou, protože jak ceny rostly rapidně nahoru, tak to podle mě nebude příliš znatelné,“ domnívá se.

I Jakubík bere obchůdek spíše jako službu lidem než byznys. „Provozuji restauraci, která sousedí s obchodem. Budeme se ho snažit provozovat, aby byl bez výdělku, ale aby nešel do minusu. Bude nám stačit, když budeme mít v obci obchod, a nebude ziskový, ale nebude prodělečný,“ vysvětluje.

Ropický minimarket otevřel před měsícem. Od obce dostal symbolický nájem, jinak by do toho Jakubík ani nešel. Teď zkouší, jestli vůbec pokryje náklady. Do Polska je to odtud pár kilometrů a na velké nákupy jezdí místní tam. „Nemůžeme nikdy konkurovat velkým obchodům, typu slevy, akce a takové věci,“ doplňuje.

V Ropici jsou ale rádi, že jediný obchod v obci má zase otevřeno. Předchozí provozovatel ho zavřel loni v listopadu, už ho nechtěl dotovat. Nakupovat sem chodí i Marek. Pracuje v nedalekých železárnách a po cestě domů se staví pro to, co je třeba.

„Pro mě je to důležité hlavně proto, že člověk nechce vždycky jet až do někam daleko do velkého obchodu. Chce se stavit v obci, že sem jenom sjede na kole nebo si sem zajde pěšky,“ přibližuje Marek, proč chodí do obchůdku nakupovat.

A dodává, že když má obec školu, hospodu a obchod, tak je na tom dobře. Pro Ropici to platí, pro mnohé obce v okolí už ne.

Spustit audio