Verbuňk: Furiantský tanec i erotická výzva

24. červen 2023

Každý rok se o posledním červnovém víkendu otevírají brány nejen Strážnice, ale i Mezinárodního folklorní festivalu, který toto město hostí už od roku 1946.

V posledních letech se na festivalu těší obrovské popularitě celostátní soutěž verbířů – tedy mužů, kteří dosahují absolutního mistrovství v tanci, zapsaném od roku 2005 na seznamu UNESCO. Finále probíhá vždy v sobotu a večer je vyhlášen absolutní vítěz. A jak vypadá pravý verbíř?

Zkuste si představit urostlého šohaje v kroji a nablýskaných čižmách, který dokáže zazpívat a poté na speciální druh písně předvést tanec, složený ze série výskoků, piruet, otoček, úkroků a skoků. Ty zdánlivě nemají pravidla, ale každý tanečník volí série podle toho, do jakého regionu a obce patří. To vše je verbuňk – tanec mužný, erotický a také furiantský, však byl ne nadarmo byl určen na předvádění, ať už před děvčaty, nebo při odvodu na vojnu.

Záznam verbířské soutěže z minulých ročníků a nejkrásnější verbuňky uslyšíte v podání cimbálové muziky Jury Petrů z Kyjova, Martina Hrbáče a Horňácké muziky, souboru Danaj ze Strážnice, cimbálové muziky Břeclavan a Mladí Burčáci a dalších. Ve Strážnici na Mezinárodním folklorním festivalu na soutěži o nejlepšího tanečníka verbuňku natáčela Markéta Ševčíková.

Spustit audio