Veterináři v Ostravě-Staré Bělé potvrdili ptačí chřipku, opatření ale nechystají

5. leden 2024 09:05

V malochovu slepic v Ostravě-Staré Bělé veterináři potvrdili ptačí chřipku. Chovateli za tři dny uhynulo deset z třiceti slepic. Další měly při kontrole klinické příznaky i menší snůšku vajec.

Podle mluvčího Petra Vorlíčka Státní veterinární správa zatím nebude vymezovat ochranné pásmo ani vydávat omezení pro další chovatele. Umožňuje to nedávná změna evropské legislativy.

„Chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh. To znamená, že riziko šíření nákazy je malé. Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky, který je důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty,“ vysvětlil mluvčí.

Správa ale apeluje, aby lidé drůbež schovali pod střechu a zabránili kontaktu s volně žijícími ptáky. Předseda starobělského Svazu chovatelů Jaroslav Bajorek potvrdil, že mnoho členů má i okrasná plemena a preventivní opatření zavedou.

„Kdo má velký výběh, hodně slepic, výstavní kusy, tak to bude muset zavřít. Ve vlastním zájmu ti, kteří mají tu výstavní drůbež, půjdou pod střechu. To jsou drahé kousky a byla by škoda, kdyby o ně přišli,“ dodal předseda.

Spustit audio