Víte, jak skladovaly citrony naše babičky?
S vyzrálým, voňavým a šťavnatým citronem můžeme dodat chuť nejen čajům, ale také salátům, omáčkám, pomazánkám a dezertům. Citrony ovšem bez správného skladování velmi brzy zhnědnou, zplesniví nebo vyschnou.
Dnes citrony jednoduše skladujeme v lednici, ale naše babičky tuto moderní vymoženost neměly. A tak, když se k citronům dostaly, musely je nějak uskladnit i bez lednice.
Každý jeden kus citronu zabalily do velké vrstvy papíru a všechny zabalené kousky společně uložily do kameninového hrnce. Potom ještě všechno zasypaly solí a uložily do chladu. Věřili byste, že takto uskladněné vydržely i měsíce? Je to opět jeden z důkazů, jak byly naše babičky vynalézavé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka