Víte, odkud je nejkrásnější pohled na Opavu? Z Hlásky na Horním náměstí

2. březen 2015

Bývalo to rušné obchodní centrum, stávala zde městská váha či pekařské lávky. Z místní věže se hlásily požáry a další důležité události. Řeč je o Hlásce, nebo také Městské či Hodinářské věži. Najdete ji v Opavě na Horním náměstí.

A ani dnes nepozbyla na důležitosti. V budově totiž sídlí radnice a věž zase slouží jako atraktivní cíl pro turisty, kteří se chtějí pokochat pohledem na Opavu z ptačí perspektivy. V magazínu Křížem krajem se vydáme až na úzký ochoz ve výšce přibližně 50 metrů nad zemí. Průvodkyní nám bude vedoucí opavského informačního centra Eva Hrdličková.


Dnes je to krásná výstavní budova ve smetanové barvě. Ale jak to vypadalo v době, kdy vůbec někoho napadlo, že tady něco postaví. Co tady bylo?

Opavská Hláska

Od roku 1327 se tady nacházelo nejstarší obchodní centrum, nacházely se zde například pekařské lávky, městská váha, v prvním patře zasedal soud a městská rada. Podoba Hlásky, jak ji známe dnes, je z roku 1903, kdy architekt Rudolf Srnec snoubil dohromady zdánlivě neslučitelné historické styly do jednoho harmonického celku.

Hláska původně bývala dřevěná, ovšem zachvátil ji požár. Kdy se tak stalo?

To bylo někdy v druhé polovině 16. století. A následně v roce 1614 až 1618 stavitel Kryštof Prochhuber nechal postavit věž novou, a to už kamennou.

Jak je věž vysoká?

Zhruba šedesát metrů. A kromě města můžeme z věže vidět vzdálené kopce Jeseníků. A když se zadaří a je krásné počasí, tak dohlédneme i na Praděd, což si myslím, že určitě stojí za to.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.