Viva Musica pura! Na závěr festivalu vystoupili východoslovenští Rendošovci a moravské BLAženky s Ensemble FLAIR

27. říjen 2021

V pořadí už 64. edice hudebního cyklu Zpěvem k srdci byla i závěrečným koncertem 7. ročníku festivalu Musica pura. V něm jsme uvítali pěveckou skupinu BLAženky, Ensemble FLAIR a také hlavní festivalovou hvězdu Rendošovce z východního Slovenska.

Koncert je rozdělen do dvou částí. V první uslyšíte BLAženky a Ensemble FLAIR a tuto část vysílal také Český rozhlas Ostrava. Po pauze hrají a zpívají Rendošovci. Celým večerem kultivovaným vtipem provází David Pavlíček.

Ensemble FLAIR a BLAženky

Obě uskupení mají k ostravskému rozhlasu velmi blízko. Obě uskupení už tady účinkovala, a hlavně nahrála spoustu kvalitní muziky. Jan Rokyta i Klára Blažková jsou zárukou kvality v oblasti folkloru a lidové hudby.

BLAženky a Ensemble FLAIR

Ensemble FLAIR je nadžánrová kapela, která pod vedením Jana Rokyty bourá hranice hudebních žánrů i zemí. V tvorbě kapely se snoubí kreativní synergie, výrazný autorský rukopis, či osobitost. A určitě se neztratí ve velké konkurenci world music.

Pěvecká skupina BLAženky vznikla na Vsetíně roku 2009 pod uměleckým vedením zpěvačky Kláry Blažkové. Původně nesl dívčí sboreček název Kotár podle stejnojmenného vsetínského souboru, který jej zaštiťoval.

Rendošovci

Muzika Milana Rendoša reprezentuje folklór Východu a jiných koutů Slovenska. „Každému poslucháčovi zahrá a zaspieva podľa želania,“ píše se na stránkách slavné kapely, jejíž historie se začala psát počátkem devadesátých let.

Rendošovci v S1
autoři: Jan Rokyta , tif

Související