Vnuk útočí. Policie varuje před novou fintou falešných vnuků

15. říjen 2021

Seznámíme vás s nečekanými podvodnými nočními telefonáty. Hlas ve sluchátku vám oznámí, že váš vnuk, syn, dcera nebo vnučka měli autonehodu, při které zranili dítě a teď hned  potřebují poslat  peníze, aby se mohli s rodiči dítěte finančně vyrovnat. V opačném případě hrozí, že jako viníci nehody skončí ve vězení.

Podle zkušeností policistů takový noční nečekaný telefonát je velice úspěšný. Podmínkou ovšem je, aby oběť podvodu měla pevnou telefonní linku a byla v evidenci serveru 1188. Právě tam podvodníci získávají kontakty na starší lidi.

Jak se nestát obětí podvodníků

  • Volajícího oslovte jiným jménem.  Když se Váš vnuk ve skutečnosti jmenuje Petr, zkuste jiné oslovení. Pokud komunikující osoba nezareaguje a pokračuje v hovoru, může se jednat právě o podvodníka.
  • Po ukončení hovoru zavolejte svému skutečnému vnukovi a ověřte si, zda Vám opravdu volal a vyžadoval pomoc. Volejte však na číslo, které na něho máte uložené, ne na to, ze kterého Vám bylo voláno.
  • Pokud si domluvíte předání peněz, ihned o tom informujte Policii České republiky na tísňové lince 158. Je veliká pravděpodobnost zadržení pachatele při předání peněz ze strany kriminalistů.
  • Nikdy nepředávejte peníze cizím osobám.
  • V neposlední řadě neváhejte oznámit Policii České republiky, že vás někdo připravil podvodným jednáním o peníze. Není důvod se za to stydět. Podvodníci jsou velmi přesvědčiví a rozhodně nejste jediní, kdo jejich klamání podlehl.

Více se o podvodech cílících na seniory dozvíte na webu Policie ČR v preventivní kampani Pomáháme seniorům, chráníme seniory.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.