Voda dál klesá, na Novojičínsku začínají počítat škody

23. červen 2020 11:56

Hladiny řek a potoků na Novojičínsku po bleskové povodni z minulého týdne postupně klesají. V Novém Jičíně tak svou činnost už ukončila třeba povodňová komise. Radnice zrušila i krizovou linku.

Teď město sčítá škody, které voda napáchala. Opravovat se tak bude třeba i vytopená školka v místní části Žilina, potvrdila mluvčí města Marie Machková.

„Voda už byla z prostor odčerpána, čekáme na revizi plynového kotle a elektrospotřebičů. Opravit se bude muset i silnice z Kojetína do Straníku, voda tam podemlela krajnici a průjezd se snížil na šíři jednoho auta,“ dodala.

Úřad místo osadí dopravními značkami, které na nebezpečí upozorní, a nařídí snížení rychlosti.

Následky sesuvu

Krajští hasiči už odstranili stromy, které se v neděli sesunuly společně se svahem v kopřivnické části Lubina. Odřezali je ze střechy jednoho z rodinných domů, drátů elektrického vedení a z cesty. Energetikům se už včera večer povedlo také postavit stržený sloup elektrického vedení a obnovit v místě dodávku energie.

„Na kraji komunikace zůstaly pouze kořenové obaly a dnes ráno už technické služby pracovaly na zprovoznění veřejného osvětlení, které je na stejném sloupu, a na čištění komunikace,“ dodal krizový manažer Kopřivnice Dušan Bartošák.

Do svého domova se mohla vrátit jedna ze dvou rodin, které byly po sesuvu půdy evakuovány. Návrat druhé rodiny, jejíž dům stojí hned vedle sesuvu, geolog zatím nedoporučil.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související