Voda v nádrži Olešná ve Frýdku-Místku je nevhodná ke koupání

29. srpen 2024 18:14

Voda v nádrži Olešná ve Frýdku-Místku je i nadále nevhodná ke koupání. Jsou v ní přemnožené sinice. Zhoršená kvalita vody je i v nádržích Brušperk a Kacabaja. Situace se naopak zlepšila v případě Žermanické a Těrlické přehrady. Dnes o tom informoval mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleš Kotrla.

„V tomto týdnu jsme odebírali vzorky vody v okresech Frýdek-Místek a Karviná. A to z Žermanické přehrady, nádrže Brušperk, Těrlické přehrady, v Kališově a Vrbickém jezeře,“ uvedl. Hygienici kontrolovali i kvalitu vody v nádrži Olešná, kde ještě minulý týden platil zákaz koupání, a Kacabaja na Novojičínsku.

Kotrla dodal, že na základě laboratorních rozborů a senzorického hodnocení hygienici opět označili nádrž Olešná červeným symbolem jako voda nevhodná ke koupání. „Zhoršenou jakost vody nadále vykazuje vodní nádrž Brušperk a Kacabaja. Oproti minulému týdnu bylo zaznamenáno zlepšení kvality vody v Žermanické a Těrlické přehradě. Voda u ostatních kontrolovaných ploch je vhodná ke koupání,“ doplnil.

Aktuální informace o kvalitě vody v přírodě jsou k dispozici na webu www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou také informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio