Voda zničila řadu mostů, hejtman žádá o pomoc armádu

18. září 2024 10:59

Povodňová situace na řekách se pozvolna uklidňuje, silničáři postupně znovu otevírají hlavní tahy, pokračuje sčítání škod. Do Bohumína přijel prezident. Situaci sledujeme v online reportáži.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) požádal armádu o pomoc s postavením tří mostů v oblasti Města Albrechtic a Holčovic na Bruntálsku poničené povodní a dnes požádá o pomoc při zajištění elektrického vedení mezi Krnovem a Vrbnem pod Pradědem. Na pomoc budou nasazeni i vězni. V Ostravě bude pokračovat preventivní evakuace Domova Slunovrat v Přívoze. Hejtman to řekl po dnešním zasedání krajského krizového štábu.

Bohumín (15. září 2024)

Pro osobní automobily je od dnešního rána obousměrně otevřená silnice I/56 mezi Ostravou-Přívozem a Hlučínem na Opavsku. Otevřen je i dopravně důležitý most přes řeku Odru, který je klíčovou spojnicí mezi krajskou metropolí a obcemi na Opavsku. Přes most ale ještě stále nemohou projíždět nákladní automobily nad 7,5 tuny. Novinářům to sdělila policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Provoz byl obousměrně obnoven také ve frekventované Mariánskohorské ulici. Křižovatka ulice Slovenská a Hlučínská je nadále uzavřena. Problémy přetrvávají i v některých místech dálnice D1. Úsek mezi Bělotínem a Mankovicemi je ve směru na Ostravu uzavřen. Úsek dálnice D1 na sjezdu z Rudné ulice je otevřen po 357. kilometr.

Na Bruntálsku zůstává uzavřena silnice I/45 mezi obcemi Nové Heřminovy a Zátor. Ostatní komunikace první třídy jsou bez zásadních omezení, na silnicích nižších tříd je provoz v některých místech stále omezen.

Prezident v Bohumíně

Do Bohumína dnes přijel prezident Petr Pavel. Mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková řekla, že podívat by se měl například do zničené části města Pudlov.

Prezidentův mluvčí Vojtěch Šeliga uvedl, že Pavel se rozhodl navštívit místa postižená povodní. „Cestu předem neavizoval, aby nezatěžoval záchranné složky, které v regionech zasahují. Navíc cestuje bez oficiálního doprovodu. Návštěva nemá konkrétní plán, na doporučení místních starostů a samospráv objíždí místa postižená povodní především na Moravě a ve Slezsku,“ uvedl Šeliga.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související