Vojenští nadšenci v Chotěbuzi opravili a vybavili bunkry předválečné armády. Zvou na prohlídku

21. říjen 2015

V Chotěbuzi na Těšínsku se zachovala desítka lehkých vojenských opevnění předválečné Československé armády. Tři z nich už o víkendu budou zpřístupněny veřejnosti.

Během budování Československého válečného opevnění jich vzniklo při hranicích republiky přibližně deset tisíc. Lidově se jim říká řopíky, odborně pak lehká opevnění vzor 37. Jsou to malé železobetonové bunkry, které jsou dodnes u nás hojné například na Opavsku.

Ale i v Chotěbuzi na Těšínsku se zachovala desítka takovýchto řopíků. Jsou rozesety po polích či v okolních lesích.

„Je zvláštní, že se tady vůbec opevnění dochovalo, protože většina opevnění je na Těšínsku zničena. Jednak byla zničena v roce 1938, respektive v roce 1939 polskou armádou, z další části směrem na Karvinou většina opevnění byla buď zničena nebo zasypána haldovinou při těžbě uhlí, v Dětmarovicích pak stavbou elektrárny. Zbylé objekty se tedy dochovaly,“ vysvětluje Ján Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz.

Právě nadšenci z Klubu vojenské historie Chotěbuz tři z nich opravili a vybavili. A každý uvede své návštěvníky do jiné doby.

První do roku 1939, kdy byl pouze nouzově vybaven, další do období konce druhé světové války, kdy jej obsadili Němci. A ten třetí už reprezentuje dobu poválečnou, kdy byly armádou upravovány pro případ dalšího konfliktu.

Na vojenský výlet za bunkry do Chotěbuzi jste zváni prostřednictvím rozhlasového magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

A pokud byste tyto bunkry rádi navštívili osobně, tak máte jedinečnou možnost právě teď v neděli 25. října. Nadšenci, kteří se o bunkry starají, je totiž otevřou pro veřejnost a připojí i svůj odborný komentář. A údajně navaří i pravý vojenský guláš.

Spustit audio