Volby v Karviné a v Bohumíně suverénně vyhrála ČSSD

24. září 2022 20:44

Jednoznačným vítězem komunálních voleb v Karviné je ČSSD, když v 41členném zastupitelstvu získala nadpoloviční většinu, a to 23 křesel. Podobně je na tom Bohumín, kde sociální demokraté vyhráli podle očekávání.

Jedním z mála měst, kde v komunálních volbách drtivě zvítězili sociální demokraté,  je Bohumín. Sestavili tam tradičně svou kandidátku pod značkou ČSSD a získali přes 57 procent hlasů. Dosavadní starosta a lídr Petr Vícha potvrdil, že do koalice s nikým nepůjdou.

„My jsme se nestyděli za tu značku sociální demokracie, pod kterou kandidujeme 28 let. I poslední kandidát z naší kandidátky, který nebyl zvolen, dostal asi šestkrát více hlasů než další kandidát jiné politické strany. Budeme mít jednobarevnou radu, ale ve výborech, komisích a v zastupitelstvu budeme chtít spolupracovat napříč stranami,“ uvedl Petr Vícha.

Spolupráce s ANO

Karvinská ČSSD v komunálních volbách získala 23 mandátů, druhé ANO deset. SPD získalo čtyři křesla, Koalice SPOLU a KSČM po dvou. Nikdo další už se do zastupitelstva nedostal. Lídr sociálních demokratů Jan Wolf chce i přes jednoznačné vítězství jednat právě s hnutím ANO o koaliční spolupráci.

„Já jsem byl trošku zklamaný z toho, že i čelní představitelé ČSSD to zabalili a šli do nějakých sdružení. My jsme šli pod tou značkou, ale jsem přesvědčený, že to není jen o tom, jaká značka, ale je to o lidech a o tom, jakou práci odvádíte,“ poznamenal Wolf.

Před čtyřmi lety vyhrála komunální volby v Karviné ČSSD, když v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Koalici utvořila s hnutím ANO, které mělo devět mandátů a komunisty, kteří obsadili pět křesel.

autoři: Andrea Brtníková , tif
Spustit audio

Související