Výborný jablečný závin upečete díky třem základním složkám

U jablečného závinu je potřeba dávat pozor na tři atributy - těsto, troubu a jablka. Pokud těsto kupujeme hotové v obchodě, musíme počítat s tím, že ho každá firma nabízí v jiném složení a kvalitě. Díky tomu se pak každý kus může při pečení jinak chovat.

Když těsto při pečení praská, je s velkou pravděpodobností špatně vytažené nebo naopak moc tenké.

Pro pečení závinu je důležitá také dobře prohřátá trouba.

Jablka by měla po nastrouhání obsahovat minimum vody. Proto vždy přebytečnou vodu z nastrouhaných jablek vytlačíme. Při pečení totiž v závinu vznikne z vody pára a tlak, a proto může závin prasknout.

Dobré je také vršek závinu naříznout, aby mohla přebytečná pára unikat ven. Aby naopak nadýchaný závin po vytažení z trouby „nespadl“, je dobré ho před vložením do trouby posypat krystalovým cukrem. Vytvoří se pevná krusta. Pokud všechny pravidla dodržíme, odměnou by měl být chutný závin.

autor: Pavel Pospíšil