Výprava opustila poslední výspu civilizace

1. červen 2007

Devět českých horolezců vedení Leopoldem Sulovským je už jedenáctý den na své expedici zdolat horu K2. V pravidelném seriálu Českého rozhlasu Ostrava vám přibližujeme jejich život v pohoří Karakorum.

0:00
/
0:00

Výprava opustila poslední výspu civilizace a dál už musí pod stěnu K2 pěšky. Ve vesnici Ascoli se rozdělily sudy s nákladem mezi domorodé nosiče a devět českých horolezců, dva trekaři a šňůra šerpů, dohromady více než 150 hlav, se vydalo na 120 kilometrů dlouhou pěší túru k základnímu táboru.

"Tam se to všechno složí, nosiči odejdou, nechají nám tam padesát sudů. A my si tam postavíme základní tábor. Rozložíme stany a začneme už fungovat sami," popisuje další dění člen expedice Libor Uher.

Od středy dosáhla výprava za dva dny pochodu nadmořské výšky 3400 metrů. Teď ji čeká etapa do campu Urdukas. Vyschlé koryto řeky nebo prašné hliněné cesty vystřídá ledovec. Ještě před tím si ale PoldaTeam užije den odpočinku, během kterého si vypere ponožky a jiné problémové části oblečení.

Krom toho shlédne jednu místní tradici. Expediční sudy se změní na bubny a ze 140 nosičů se stanou tanečníci a zpěváci. Všechno ovšem proběhne bez jediné kapky alkoholu. Ten se v Pákistánu prakticky nedá sehnat. A to málo, co si horolezci přivezli s sebou, slouží jako případné léčivo.

Naši horolezci tuší, co je dál může čekat. Na K2 už byli před dvěma lety, ovšem zdolat horu se jim tenkrát nepovedlo. "Byl to pokus jako kterýkoliv jiný. Bojovali jsme tam dva měsíce s počasím, dostali se do výšky 7400 metrů, ale dál to prostě nešlo. Zkoušeli jsme to několikrát," vzpomíná Libor Uher.

O K2 se říká, že je to nejnebezpečnější hora na světě. "Je to jedna z nejtěžších hor, protože na ni nevede nějaké rameno, každá cesta je strmá a prudká a musí se většinou lézt po čtyřech. A podle statistik je tam nejvíce úmrtí na počet lidí, co horu zdolali," připomíná Uher.

Do základního tábora by měla česká horolezecká expedice K2 Ostrava 2007 dorazit za čtyři dny. Za tu dobu zdolá ve dvacetikilometrových etapách převýšení 1700 metrů.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.