Výprava se začíná aklimatizovat

6. červen 2007

Dnes ráno začíná českým horolezcům v čele s Leopoldem Sulovským v pohoří Karakorum na úpatí K2 šestnáctý den expedice. Včera dorazili po sedmidenní pěší chůze na místo základního tábora. To se nachází ve výšce lehce přesahující pět tisíc metrů nad mořem.

0:00
/
0:00

Zásadní zpráva je dobrá. Problémy nejsou a zdravotní stav všech členů je úměrný nadmořské výšce. Poslední den pochodu ale začal dvouhodinovou stávkou nosičů. Ráno totiž hustě sněžilo a foukal nepříjemný vítr. Naši horolezci s tímto počasím problém neměli. Mají špičkové vybavení, které se ale nedá srovnat s velmi skromnými podmínkami, jež musí šerpové překousnout.

Čeští horolezci nyní mají tři dny na aklimatizaci a potom se budou připravovat k výstupu na vrchol. Během toho mají v plánu vybudovat čtyři výškové tábory a ještě jednu - pro laika celkem málo známou věc - říká se jí depozit.

"Depozit je takové předsunuté skladiště materiálu. Tam si dojdete třeba přezout mačky, vzít si potřebné věci k lezení. Je to zhruba hodinu pochodu ze základního tábora k úpatí hory," vysvětluje Libor Uher.

Poslední patnáctikilometrový pochod s převýšením 400 metrů byl vyčerpávající pro všechny účastníky expedice. Výprava šťastně dorazila pod úpatí K2 a jakmile dorazil poslední sud, začala stavět základní tábor, který jí bude domovem minimálně po dobu sedmi týdnů.

Základní tábor vypadá jako stanové městečko. Každý ze členů expedice má dokonce vlastní příbytek. Zajímavé je, že před dvěma lety bylo na stejném místě zhruba o metr a půl více sněhu než teď. Že by důkaz globálního oteplování?

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka