Výprava začala budovat první výškový tábor

11. červen 2007

Jedenadvacátý den má dnes před sebou expedice českých horolezců vedená Leopoldem Sulovským v pohoří Karakorum. Na cíli zdolat druhou nejvyšší horu světa K2 se nic nemění. Výprava začíná budovat výškové tábory - půjde o několikatýdenní dřinu a suverénně nejtěžší část expedice.

0:00
/
0:00

Další dva postupné úkoly mají ovšem čeští horolezci za sebou. Vůbec poprvé přímo z místa se nám přihlásil šéf expedice Leopold Sulovský: "Jsme v základním táboře, který je ve výšce bez pěti metrů v pěti tisících. V základním táboře jsme už šestý den. Podařilo se nám zatím vybudovat depozit ve výšce kolem 5200 metrů. Dnes se také vrátila čtyřčlenná skupina z už postaveného tábora číslo jedna ve výšce 5940 metrů."

První výškový tábor tedy stojí a vypadá to, že i dál jde vše podle plánu. Rozhodující ale bude počasí. Právě to bylo příčinou, proč se výpravě první pokus před dvěma lety nezdařil.

Jak to vypadá nyní s teplotami a hlavně s povětrnostními podmínkami, které jsou snad ještě důležitější? "Počasí nám v současné době přeje, v základním táboře je daleko méně sněhu, než bylo při minulé výpravě. A ještě další dva tři dny by mělo být pěkně," řekl Leopold Sulovský.

Čtveřici, která stavěla v posledních dvou dnech depozit a první výškový tábor, teď čeká dvoudenní odpočinek.

V přiloženém audiosouboru si můžete poslechnout také vzkaz pákistánského důstojníka, který českou expedici doprovází.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.