Vysoká škola báňská v Ostravě se snaží nové studenty nalákat na roboty

29. červen 2013

Na ostravské Vysoké škole báňské mladí vědci prezentovali své projekty, které se týkají informatiky a robotiky. Právě roboti jsou dnes nedílnou součástí moderní společnosti a podle odborníků jim patří i budoucnost.

„Teďka jde jenom o prototyp, který je vybavený řídící vizualizační částí, pokud se zrovna vzpamatuje,“ ukazuje čtyřiadvacetiletý Michal Kelnar robotickou hlavu, která možná v budoucnu ovládne haly firem.

„Vize je taková, že ta hlava dokáže detekovat zvuk v okolí, natočit se, poznat člověka, podívat se na něho a ještě mu něco odpovědět,“ pokračuje.

Student se k elektrotechnice dostal oklikou. Jeho láska k robotům vyrostla z hromadných explozí na filmovém plátně.

„Od mala jsem měl rád filmy se Stevenem Segalem a vždycky se tam řešily bomby a podobné věci. To mě vždycky strašně moc fascinovalo, tak jsem se dal na pole elektroniky a zůstal jsem u toho,“ popisuje svou lásku ke vědě.

Pro osmnáctiletého Petra Radulaje z nedaleké Střední školy teleinformatiky nebyl výlet mezi roboty ničím novým. Otáčející se hlavu už si mohl několikrát prohlédnout zblízka.

„Na Báňskou jsme chodili na kroužek, co tady je. Viděli jsme to i v rozpracovaném stavu, myslím si, že je to dobrý nápad. I když je vidět, že je to prototyp, časem se to zase vylepší, určitě se tam změní vlastnosti, rozfunkční se oči, třeba to i uslyší,“ věří Radulaj.

Za rok bude vybírat vysokou školu. Zatím řeší dilema, jestli zůstane v domácí Ostravě nebo se vydá do Brna.

Právě touto akcí chce fakulta elektrotechniky a informatiky zlomit nerozhodné středoškoláky. Zblízka si totiž prohlédnou přístroje i vynálezy, které většinou neopustí laboratoře univerzity.

„Exponáty obsahují průřez toho, co se dá na fakultě dělat. Jsou to populární záležitosti, nejsou tady představovány špičkové výsledky toho výzkumu, jde spíš o to přilákat studenty,“ potvrzuje děkan Václav Snášel.

I když už má fakulta téměř plno, na některé obory se mohou letošní maturanti hlásit ještě do 15. července.

autoři: stj , Iva Menšíková
Spustit audio