Vyšší hladiny řek hrozí na východě ČR dál, vydatně pršet má zejména v Jeseníkách

16. květen 2014

Hned několik řek na Moravě dosahuje povodňového stavu. Nejvyšší třetí stupeň, tedy ohrožení, byl ještě ráno na Olši v Českém Těšíně, v současnosti je tam hladina na stupni druhém, což platí i pro několik dalších řek. Meteorologové varují před povodněmi v pěti krajích na východě České republiky. Další živel – silný vítr – by měl během dne postupně odeznít.

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou aktuálně hladiny řek na některém z povodňových stupňů na deseti místech.

Druhý stupeň je kromě Českého Těšína také na Olši ve Věrňovicích či Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí.

Český Těšín na tom byl zatím nejhůř. Hladina tam v noci na dnešek vystoupala během pouhých dvou hodin o více než třetinu. Tamní radnice kvůli nebezpečí svolala krizový štáb a povolala hasiče, kteří pomáhali vybudovat hráze z pytlů s pískem.

Český Těšín pro své obyvatele zřídil také nonstop krizovou telefonní linku na čísle 553 035 950.

I když ráno se situace vyvíjela příznivěji a hladina poklesla ze třetího na druhý stupeň, i v poledne byla podle hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka, který předsedal krajskému povodňovému štábu, v Českém Těšíně situace asi nejvážnější. Podle něj je však situace spíš nepříjemná než mimořádná.

„Musím poděkovat složkám integrovaného záchranného systému a všem místním povodňovým komisím. Města a obce jsou velmi dobře připravené a musím říci, že starostové zvládají situaci na jedničku,“ poznamenal hejtman.

Čtěte také

Voda i tak nadělala lidem řadu problémů. To byl třeba případ Ostravy, byť tam byl ráno na Ostravici „jen“ první stupeň.

„Za výstavištěm Černá louka se Ostravice vylila na silnici. Tady to bývá tradičně při velkých deštích. Silnice je spojka souběžná s řekou, kudy se místní dostávají do centra města, zaplavený je úsek asi 60 metrů, voda má podle strážníků asi 30 až 40 čísel,“ přiblížila ráno reportérka Petra Štrymplová.

I říčka Stonávka v Těrlicku zkomplikovala některým lidem život. „Lidé tady obcházejí a ještě zajišťují svá stavení. Obec rozhodla o tom, že někteří budou evakuováni – jsou tady chataři, ale jsou tady také rodiny, které tu žijí trvale – do několika minut by měli být někteří odstěhováni,“ popsal krátce po desáté dopoledne z Těrlicka reportér Stanislav Janalík.

Český Těšín. Hladina Olše vystoupala až na třetí povodňový stupeň

Srážky, s nimiž jsou vzedmuté hladiny spojeny, by se podle předpovědi meteorologů měly postupně přesouvat z Beskyd nad Jeseníky.

„Počítáme s tím, že během nejbližších 24 hodin v Beskydech naprší zhruba ještě 20 až 40 milimetrů. Mnohem víc by mělo pršet v Jeseníkách, tam to bude 40 až 90 milimetrů,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Jan Šrámek.

Podle něj by mohly i další řeky dosáhnout povodňových stavů, ale nejvýš druhého stupně. Hladina se zřejmě zvedne v povodí Bělé, Osoblahy a také na horní Moravě.

Varování meteorologů před deštěm a povodněmi platí pro Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Zlínský kraj.

Ostrava. Zatopená silnice u soutoku Ostravice s Lučinou

Hasiči měli stovky výjezdů kvůli větru

Problémy ve čtvrtek a v noci na dnešek působil také silný vítr. Hasiči ve východnách krajích hlásili stovky výjezdů.

„V převážné části se jednalo o odstraňování popadaných stromů a silných větví na komunikace, měli jsme i ojediněle pády stromů na železnici, elektrická vedení anebo poškození střešních krytin domu. Za celou dobu jsme nezaznamenali žádné zranění osob a nedošlo ani ke vzniku extrémních škod,“ uvedl za zlínské krajské hasiče jejich mluvčí Libor Netopil.

Čtěte také

Silný vítr dnes zaznamenali také na severu Čech. V Liberci se kvůli němu dočasně zastavil provoz lanovky na Ještěd.

Podle meteorologa Šrámka by se měla situace během dne zlepšit. „Počítáme s tím, že už během dnešního odpoledne bude vítr slábnout,“ řekl s tím, že večer už by vítr neměl dělat potíže.

Počasí komplikuje lidem život také v sousedním Slovensku. Kvůli vodě a větru tam ráno byly desítky tisíc domácností na severu a východě země bez proudu.

Silný vítr na Moravě lámal stromy. Snímek ze zásahu zlínských hasičů
autoři: mrk , ČRo , mta , Petra Štrymplová , stj , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio