Využitím kamene v interiéru zůstanete v kontaktu s přírodou

2. listopad 2019

Pomalu nastupuje podzim a, ať už chceme nebo ne, s ním i měsíce, kdy většina z nás tráví mnohem více času doma. Pokud jste si v létě zvykli na pobyt v přírodě a chtěli byste více přírody i u vás doma, využijte přírodní materiály – nejvhodnější je dřevo nebo kámen. Právě kámen má ale svá specifika. Designérka Věra Tomíčková z bytového TOTO Studia radí designérské tipy. Velmi totiž záleží na tom, jaký druh kamene vyberete a jak vše sladíte například s okolím domu.

Kámen má pro použití v interiéru svá specifika. V rodinném domě se zahradou použijeme kámen, který se již vyskytuje v exteriéru. Pokud tedy máte na zahradě pískovec, zůstaňte mu věrní i v interiérech a nekombinujte ho například s břidlicí. Podobná rada platí i v bytě, kde je kámen velmi vhodný právě díky absenci zahrady, kdy kontakt s přírodou potřebujeme o to více. Do bytu ale použijte kámen, který je více opracovaný. Vhodná je i imitace nebo tapetová verze. Vše záleží na okolí bytu a samotném domě. Surový kámen uprostřed sídliště rozhodně není vhodný. Jedinečné využití například nabízí černý kámen Onyx. Tento typ kamene lze prosvětlit a působí velmi efektně. Pohrajte si v jeho blízkosti trochu se světlem a můžete docílit efektu, jakoby z kamene vyzařovalo světlo.

Využití kamene v interiéru

Kámen má ale i svá specifika, která je nutná brát v úvahu

Kámen je v interiéru krásný, ale chladí. Je dobré na to myslet hlavně v případě, kdy se rozhodneme kámen využít na podlahy, například v podobě kamenných koberců. Velmi oblíbený je ale především kámen na pracovní desce v kuchyni. Vypadá skutečně krásně. Kámen se ale využívá i na obklady stěn nebo do okolí krbu. Nebo například na dominantní stěnu v pokoji nebo naopak ke zvýraznění zdi v chodbě. K těmto účelům se používají štípané kamenné pásky, které se jednoduše skládají k sobě a lepí na zeď. Samozřejmě nejkrásnější je přírodní kamen, ovšem v některých případech je vhodnější imitace kamene, například pokud se obáváte zmíněného chladu, který se samozřejmě ke kameni váže. Například kámen v betonové imitaci vypadá velmi věrně a je velmi rozšířený.

Využití kamene v interiéru

Kamenné dýhy jsou ideální pro využití v místech, která neunesou větší váhu

Svá specifika má kamenná dýha. Vypadá na první pohled stejně jako přírodní kámen, ale je velmi vhodná pro obkládání velkých ploch nebo sloupů a v místech, která neunesou větší váhu a mají menší statiku. Kamennou dýhu je možné také různě ohýbat. Její použití proto oceníte například při práci na oblinách – například pokud byste si přáli oblý ostrůvek v kuchyni. V tomto případě ale nezapomeňte na impregnaci. Především v kuchyni nebo i dalších místech, kde je kámen na zátěžovém místě.

Na vzorníky zapomeňte

Vše podléhá módě. V současnosti jsou nejrozšířenější šedé odstíny. Pokud ale máte raději teplejší přírodní barvy, vhodné jsou různé odstíny pískovce. Barvu ale hlavně vybírejte podle celkového ladění interiéru. A pokud vybíráte, na vzorníky zapomeňte. Kámen vybírejte přímo podle designu a barvy. Každý kamenný blok je totiž jiný. Vybírejte proto konkrétní kámen a počítejte s tím, že v něm mohou být odchylky.

Spustit audio