Vzpomínky na listopadové události na Ostravsku

17. listopad 2009

V tomto čase více než jindy vzpomínáme na události, ke kterým došlo právě před 20 lety. Pád komunismu odstartovaný studentskými demonstracemi se zapsal do historie jako Sametová revoluce. Přelomové události si dnes připomínáme i ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava.


Martin Knitl natočil rozhovor s učitelem dějepisu Petrem Šimíčkem. On sám patřil v Ostravě k aktivním studentům. Co se to vlastně tehdy stalo?

V následujícím příspěvku si mimo jiné přiblížíme, jak atmosféra Sametové revoluce ovlivnila dění v tehdejším ostravském rozhlasovém studiu. Jak vzpomíná na památné listopadové dny v Ostravě, totiž Jiřímu Slavičínskému prozradila členka naší kulturní redakce Eva Lenartová. Do Československého rozhlasu Ostrava nastoupila nedlouho před listopadem 1989.

Na listopadové události před dvaceti lety v rozhovoru s Janou Hovjackou zavzpomínala i naše další rozhlasová kolegyně Dagmar Misařová. V roce 1989 se do rádia vrátila po mateřské. Pracovala pro ostravské studio Československého rozhlasu a také dostala nabídku spolupracovat s celostátním Mikrofórem, mimo jiné vytvářela magazín mladých Elán plus mikrofórum.

O další ohlédnutí za listopadovými událostmi požádala Naďa Čvančarová Antotnína Vašíčka. Zkušený a dlouholetý hudební redaktor se před 20 lety stal prvním polistopadovým ředitelem Českého rozhlasu Ostrava. Tady jsou jeho vzpomínky na rok 1989...

Antonín Vašíček

Studenti a herci - to byly dvě vůdčí síly dvacet let starých listopadových událostí. V centru dění byla tak taky herečka ostravského Divadla Petra Bezruče Kateřina Krejčí, kterou oslovila Eva Lenartová.

Jan Fišar, Kateřina Krejčí, Tomáš Jirman, Josef Novák-Wajda - to jsou jen některá jména herců, kteří v listopadu 1989 hráli divadlo v Ostravě, listopadové události zažili na vlastní kůži a v Ostravě mají svou domovskou scénu i v roce 2009. O pár vzpomínek požádala Eva Lenartová Tomáše Jirmana, tehdy mladého herce Státního divadla Ostrava.

Dalším z těch, kteří si na Listopad 89 pamatují velmi věrně, je Ivan Motýl. Někdejší student Pedagogické fakulty v Ostravě se stal jednou z vůdčích osobností studentského stávkového výboru. V rozhovoru, který natočila Naďa Čvančarová, vzpomíná nejprve Ivan Motýl, dnes renomovaný básník a úspěšný publicista, právě na den s datem 17. listopad 1989.

Logo

Kdyby se před dvaceti lety nevrhli studenti do stávky, přežil by komunistický režim ještě klidně několik let. Myslí si to člověk, který stál tehdy v Ostravě v centru dění. Tehdy 21letý Ivo Kaleta vedl stávkový výbor na zdejší pedagogické fakultě. O deset let později také inicioval výzvu novodobým politickým elitám s názvem "Děkujeme, odejděte..." v tomto městě. Jak hodnotí význam studentského hnutí v roce 1989 i situaci o dvě desetiletí později, se jej ptal redaktor Michal Schoffer.

Sametová revoluce přinesla změny snad v celé společnosti. Jak se listopad 1989 odrazil v práci policistů a hlavně kriminalistů, na to se redaktor Artur Kubica zeptal bývalého šéfa severomoravské mordparty Viléma Vaculíka.

Transparency International je nevládní neziskovou organizací. O její činnosti se většinou dovídáme v souvislosti s potíráním korupce. Vznikla v České republice čtyři roky po listopadové revoluci 1989 a od té doby si vydobyla své pevné místo mezi společnostmi zabývajícími se etikou v oblasti politiky, podnikání i veřejné správy. V letošním a příštím roce zaměřuje svou činnost hlavně na boj proti politické korupci. O tom, jak se plány Transparency International daří naplňovat, hovořila Ivana Šuláková s jejím ředitelem Davidem Ondráčkou.

David Ondráčka
autor: ČRo Ostrava
Spustit audio