Vzpomínky na ‚pionýrské‘ doby golfu v Šilheřovicích

4. červen 2015

Dnes nás naše toulavé boty zavedou do Šilheřovic. V tamním zámeckém parku totiž najdeme nejstarší golfové hřiště v našem kraji. Vzniklo zásluhou Jana Cieslara, který si zamilovat tento sport, hrál jej za Slavii Praha a více než 10 let se zabýval myšlenou vybudovat golfové hřiště také na Ostravsku.

Volba padla na zanedbaný park právě v Šilheřovicích. Na sklonku 60. let se začalo budovat a na jaře 1970 se už mohl uspořádat zahajovací turnaj. Těžko dnes uvěřit, že budování se chopili samotní hráči a jejich rodiny. V rámci akce Z kosili trávu, prosekávali křoviny, budovali jamkoviště i svou klubovnu ze zchátralé oranžerie hraběnky Rothschildové.

V Šilheřovicích jsme se na hřišti setkali se čtyřmi pamětníky, kteří golf začali hrát už coby zralí mužové a dnes jej provozují i s osmi křížky na zádech. Spolu s nimi jsme zavzpomínali na doby, kdy golf byl více sportem než společenskou záležitostí.

Seznámíme vás tedy s pamětníky budování nejstaršího golfového hřiště v našem kraji Ivanem Návratem, Václavem Kulichem, Borisem Telatynským a Milanem Moučkou. Pan Moučka je služebně nejstarším žijícím golfistou, který byl za své zásluhy uveden dokonce do Síně slávy českého golfu.

Rozhovory uslyšíte v audio záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento spolu s dalšími audio záznamy najdete také v iRadiu.

Pamětníci budování golfového hřiště v Šilheřovicích - Ivan Návrat, Václav Kulich, Boris Telatynský a Milan Moučka
Spustit audio