Vzpomínky slavných sportovců

Vzpomínání na úspěchy, slavné okamžiky, pro mladší pak představení „zapomenutých“ osobností.

V Moravskoslezském kraji žije řad olympijských vítězů, mistrů světa či Evropy a mnohdy o nich ani nevíme. A pořad Vzpomínky slavných sportovců starším posluchačům atmosféru vrcholných světových akcí, na kterých tito sportovci vyhrávali, připomínal, mladším posluchačům pak ony „neznámé či zapomenuté“ osobnosti představoval, přibližoval.

Autor pořadu si k mikrofonu postupně zval například olympijské vítěze Máchu, Zarembu, Rašku, Změlíka, mistry světa Černíka, Mikoláše, Fibingerovou a celou řadu dalších šampionů.

Připravoval: Jaroslav Odstrčilík


Historie pořadu:
První Vzpomínky slavných sportovců jsme vysílal na konci června 2004 a naším hostem byl tehdy zápasník Vítězslav Mácha, olympijský vítěz z Mnichova 1972, dvojnásobný mistr světa a mistr Evropy; dvakrát byl také vyhlášen nejlepším sportovcem Československa.

Vzpomínali jsme také například s Jiřím Stodůlkou, který startoval v pěti Šestidenních, a na Jawě byl v letech 1974 a 1978 mistrem Evropy v terénních soutěžích 250 ccm.

Z dalších hostů pořadu můžeme vzpomenout na Vladimíra Vůjtka, dnes stále úspěšného hokejového trenéra, stolního tenistu Miroslava Cecavu, odchovankyni ostravské atletiky Adolfínu Táčovou či bývalou vynikající volejbalistku Táňu Krempaskou. A nechyběl ani asi nejslavnější skokan na lyžích Jiří Raška.

Vzpomínky slavných sportovců jsme vysílali až do konce roku 2005. V lednu 2006 autor pořadu přišel s novým titulem Láska zvaná sport, který mu umožnil rozšířit záběr i na takzvaně „neslavné“ sportovce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka