Z Ostravy bylo odvezeno prvních 200 tun kalů z lagun po Ostramu

20. duben 2018 19:35

Ve zkušebním provozu bylo z Ostravy ve čtvrtek vlakem vypraveno prvních 200 tun upravených ropných kalů z lagun po chemičce Ostramo. Zlikviduje je tlaková plynárna podniku Sokolovská uhelná (SUAS) ve Vřesové na Sokolovsku. ČTK to dnes sdělila mluvčí společnosti AVE CZ Pavla Ivácková.

„Na koncovém zařízení proběhne nejprve zkouška manipulace s přijatým odpadem a teprve po obdržení oficiální výzvy ze strany Sokolovské uhelné můžeme najet na standardní režim. Standardním režimem rozumíme vypravení 600 tun upravených ropných kalů dvakrát za týden,“ uvedl vedoucí projektu Roman Jerie.

Ve Vřesové by měly ropné kaly z vlaku pokračovat přímo ke zpracování. „Čekali jsme na poslední kolaudační rozhodnutí. Abychom kaly do té doby nemuseli nikde skladovat a mohli je okamžitě po příjezdu začít zpracovávat," řekl dnes ČTK předseda představenstva SUAS Jiří Pöpperl.

Kolaudační rozhodnutí společnost obdržela na začátku dubna. Kaly bude SUAS likvidovat v unikátním zařízení metodou zplyňování. Látky se rozloží v tlakové nádobě, takže při likvidaci nebude nic unikat do ovzduší. Kaly se budou přidávat ke zplyňovanému uhlí, ale jen v poměru tří až čtyř procent celkového objemu.

Těžba kalů z ostravských lagun (únor 2018)

Společnost AVE CZ už má k odvozu a likvidaci připraveno přibližně 17.000 tun upravených kalů. „Upravené kaly byly zatím deponovány v areálu lagun Ostramo. Jejich maximální množství, které zde můžeme dočasně deponovat, je 30.000 tun. Před samotným odvozem upravené kaly ještě procházejí mechanickou úpravou tříděním,“ uvedla Ivácková.

Další nakládka je naplánována na příští týden. Dopravu vlakem firma podle Iváckové zvolila, protože je z hlediska vlivu na životní prostředí nejšetrnější. Upravené kaly budou odváženy vlakovými kontejnery, které jsou vyrobeny a určeny speciálně pro přepravu nebezpečného odpadu.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku, obyvatele obtěžují zejména zápachem. Do areálu chemičky Ostramo se ukládaly odpady z rafinerské výroby a později odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Jejich odtěžování začalo v roce 2004, ale provázely ho problémy a v roce 2011 se zastavilo. Vytěženo bylo na 200.000 tun kalů, ukázalo se ale, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se nepočítalo.

Odstranění těchto takzvaných nadbilančních kalů dostala v roce 2015 na starost pražská společnost AVE CZ. Jejich odtěžování začalo loni na podzim, podle smlouvy na to má firma tři roky. Pak bude nutné vyčistit i dekontaminovanou zeminu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související