Z regionu mizí čejky chocholaté. Hnízdiště ničí zemědělské stroje a zástavba

2. květen 2018 10:45
Zprávy , Zprávy

Českotěšínští ochránci přírody chtějí pomoci hnízdění čejek. V posledních letech totiž jejich počty výrazně klesly a hrozí, že z regionu úplně zmizí. Nedávno se proto dohodli s jedním ze zemědělců, aby se při práci na polích jejich hnízdištím vyhnul.

„Vidíme dvě hnízda, kde čejky sedí,“ říká Daniel Křenek, ornitolog a referent vodního hospodářství a ochrany přírody českotěšínské radnice. Jsme na jednom z posledních míst, kde čejky v Českém Těšíně našly útočiště.

„Musím pochválit i našeho zemědělce, který ještě nějaká hnízda uviděl přímo z traktoru, a objel je. Opatření, které se tady povedlo udělat, zatím funguje,“ dodává Křenek.

Na ochranu hnízd ale neslyší všichni zemědělci. Někteří to berou jako zbytečné omezování. „Ten dotační systém nutí zemědělce, aby půdu využívali maximálně intenzivně. A s tím vlastně jdou pryč i ty druhy, které vlastně jsou na zemědělskou krajinu vázány. Naštěstí tady máme zemědělce, který je ekologicky uvědomělý,“ říká ornitolog.

Jeho pole má ale v budoucnu zmizet a nahradit část průmyslové zóny. Pro hnízdiště čejek to bude další výrazný zásah.

Čejka z Těšínska asi zcela zmizí

„Čejky v oblasti Třinecka, Jablunkovska a Těšínska sleduji asi deset let a populace neustále klesá. Jen výstavbou obchvatů Třince a Jablunkova padly tři lokality čejky, další byla zastavěna rodinnými domy. V oblasti Tošanovic, kde bylo hnízdiště, se plánuje průmyslová zóna. Takže pokud tato lokalita padne, dá se říct, že v celém regionu čejka zmizí,“ obává se Daniel Křenek.

Podle údajů ornitologů počet čejek chocholatých za posledních 30 let v Česku klesl o zhruba 80 procent. Na ochranu jejich hnízdišť existují dotovaná agroenviromentální opatření, do kterých se mohou zemědělci zapojit.

Čejka chocholatá
autor: stj
Spustit audio