Záchodové prkénko na Konopišti prošlo rukama restaurátorů a vydalo své tajemství

6. červenec 2023, aktualizováno

Když na prvním okruhu zámku Konopiště projdete známou loveckou chodbu, dojdete ke krásné koupelně, která sloužila ubytovaným hostům z těch nejvyšších společenských tříd.

Bydlela tady například nevlastní maminka arcivévody, arcivévodkyně Marie Terezie s bratranci nebo císař německý Vilém II. Koupelna je laděná do modrobíla a je krásně prostorná. „Záchodové prkýnko bylo popraskané, tak jsem poprosila, aby ho vzali do restaurátorské dílny a opravili to. Teď je to nádherný, už nedělá ostudu,“ vypráví kastelánka Jana Sedláčková.

Záchod na Konopišti

Prkénko je teď doslova chloubou koupelny a je to práce pracovníků restaurátorských dílen Národního památkového ústavu. Musela se zcela odstranit ta originální barva, protože ta už v podstatě nedržela. Dokonce se to podařilo tak, že jde uložit do depozitáře, protože ona odskočila v celé souvislé vrstvě, takže kdyby chtěl někdo do budoucna zkoumat složení barvy, je k dispozici, popisuje restaurátor Martin Šlejtr.

Při odstraňování objevili nápis a ví se tak přesně den, kdy bylo prkénko vyrobeno: 12. 10. 1910. To jsme nezabarvili. Vytvořili jsme jen elipsový rámeček, takže je teď tady k nahlédnutí.

Záchod na Konopišti

Na toaletě je zajímavá i nádobka na vodu. Všechno je to porcelán z Vídně. Je tu i páčka, kterou se splachovalo. A máme tady krásnou vanu a u ní kohoutky na teplou a studenou vodu, sprchu, umyvadlo a ten lázeňský kotel, v němž se ta voda ohřívala, a zároveň oteplovala tu koupelnu. Z koupelny je i nádherný výhled ven z velkého okna, doplňuje kastelánka. Koupelna s romantickým výhledem je součástí prohlídkových okruhů.

autoři: Věra Hájková , djo
Spustit audio