Začíná nový školní rok. Do prvních tříd letos v regionu nastoupí o 500 dětí více než loni

2. září 2024 07:20

Školy v Moravskoslezském kraji dnes znovu přivítají žáky i učitele. Do lavic poprvé usedne téměř třináct tisíc prvňáků. O pět stovek více než v minulém roce. Na některé čekají opravené prostory. A v Řepišti na Frýdecko-Místecku zbrusu nová škola

Ode dneška budou žáci v Řepišti na Frýdecko-Místecku navštěvovat novou základní školu. Součástí je i školní jídelna a obecní knihovna. Přibyly také kabinety pro vyučující, které v původní škole chyběly. Moderní budova nabízí větší a vzdušnější prostory a je energeticky soběstačná.

V novém školním roce v Moravskoslezkém kraji přibyly i dvě nové soukromé základní školy. „V Chlebovicích u Frýdku-Místku je to Základní škola Bez Lavice, v Karviné vznikla Základní škola Open school Karviná. V okrese Bruntál zahájí svou činnost Církevní mateřská škola Německého řádu a od 1. ledna 2024 již poskytuje vzdělávání Mateřská škola Liptaň,“ říká mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová.

Na střední školu letos nastoupí asi 11 200 studentů. Žáci vybraných technických a řemeslných oborů mohou opět využít krajská stipendia. „Prospěchová složka stipendia je až 10 tisíc korun za školní rok, roční motivační složka je pak 5 tisíc. Žáci závěrečných ročníků mohou navíc získat jednorázovou odměnu 5 tisíc korun za úspěšné absolvování maturitní nebo závěrečné zkoušky,“ dodává Birklenová. 

Maturitní zkouška letos čeká přes osm tisíc mladých lidí.

Spustit audio