Zahrádkáři bojují s přemnoženými slimáky. Někteří jich za den pochytají i několik stovek

6. září 2021 14:18

Přemnožení slimáci teď trápí zahrádkáře a zemědělce po celém Česku. Někteří jich za jeden jediný den pochytají až několik stovek. Těmto škůdcům se v posledních deštivých dnech velmi daří. Problémem je hlavně invazivní druh plzáka španělského. Denně teď se slimáky bojují třeba zahrádkáři v Opavě.

„Tady je spousta slimáků. A je to největší nepřítel zahrádkáře, protože nemá žádné nepřátele, kteří by ho likvidovali,“ říká pan Oldřich, opavský zahrádkář. „Kdybych s nimi nebojoval, tak mám po úrodě,“ dodává.

Se slimáky v těchto dnech bojují i zemědělci. „Co spadne ovoce na zem, to jim velice chutná. V sadu je meziřadí zatravěné, takže tam mají své bydliště,“ říká spolumajitelka farmy na Novojičínsku Iva Ličková.

Slimákům svědčí hlavně deštivé počasí posledních dní. „Těm slimákům je při tomhle počasí asi tak dobře jako nám v hospodě, když máme vepřo knedlo zelo,“ říká Eva Hrudová z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovy univerzity v Brně.

Podle ní je velmi důležitá prevence. „Prostě zabránit slimákům v tom, aby měli na té zahradě úkryty – položené nádoby na vodu, vlastně na cokoliv. To je základ,“ připomíná.

Eva Hrudová dodává, že slimáky účinně hubí i chemické přípravky na bázi metaldehydu anebo fosfidu železa.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související