Zákaz používání telefonů zavedla i jedna z krnovských základních škol

6. březen 2019

Stále více základních škol v kraji zakazuje používání mobilních telefonů i o přestávkách. Školní řád upravili například i na jedné základní škole v Krnově. A přestože některým žákům a rodičům se omezení nelíbí, učitelé si zákaz chválí.

Ministerstvo školství nicméně o plošné vyhlášce o užívání mobilních telefonů ve školách neuvažuje a vše nechává na vedení jednotlivých škol.

„Začátky byly velmi těžké. Řekl bych, že 95 procent rodičů jsme přesvědčili. Dnes to funguje tak, že děti mají mobily – pokud je mají s sebou – schované. Děti spolu o přestávkách komunikují. Předtím všichni hráli na mobilech hry nebo se věnovali sociálním sítím,“ říká ředitel krnovské školy Petr Juřina.

Škola chtěla i předejít kyberšikaně. „Děti jsou od přírody zvídavé a pokud jim něco dáte do ruky, využijí všechny možnosti až do maxima včetně toho, že si něco nafotí – jak někdo třeba někomu ubližuje, nebo v nějaké citlivé chvíli a pak si z toho dělá legraci,“ vysvětluje psycholog Petr Studnička.

Mobily o přestávkách zakázaly i některé školy v Havířově. Ministerstvo školství pak o plošném zákazu neuvažuje a podle České školní inspekce je naopak důležité, aby se školy zaměřily na didaktické využití chytrých telefonů přímo ve výuce.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související