Žampiony zmrazte, usušte nebo je naložte. Chutnat budou v každém případě
Chuť čerstvých hub nic nenahradí, ovšem díky žampionům z obchodu si jejich chuť můžete užít po celý rok. Pokud je ale hned nebudete zpracovávat, rozhodně je nenechávejte v mikrotenovém sáčku nebo plastové misce. Dejte je nejlépe do papírového sáčku a uložte do chladu a temna.
Dalším způsobem je zamražení – pro toto uchování vyberte žampiony bez hnědých skvrn, ty dobře očistěte a papírovou kuchyňskou utěrkou před zamrazením osušte.
Plátky žampionů se dají také usušit, ať už na sítech rozložených na topení či jen tak na vzduchu, případně v sušičce nebo v troubě. Že jsou houby dokonale usušené, poznáte tak, že se plátky budou lehce lámat. Usušené houby patří do zavařovacích sklenic s dobře těsnícím víčkem, při dobrém skladování vydrží i tři roky.
Na závěr přidáme recept na nakládané žampiony. Stačí čerstvé houby naložit na dva dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní zeleninové nebo těstovinové saláty.
Související
-
Jak se pěstují houby? Ve velkém. Navštívili jsme pěstírnu...
Houby nerostou jen v lese nebo na lukách, dají se pěstovat i pod střechou. Jsou pak k dispozici celoročně a v jednotné kvalitě. Neplatí to ale pro všechny druhy. Ne...
-
Lesy jsou vymetené, přiznává mykoložka. Houby nezmizí, ale čekají nás jižnější druhy
Letošní sezóna pořádně zkouší nervy houbařů. Zatímco někde už měli žně, jinde na příchod stále čekají.
-
Cítíte se vyčerpaní? Sáhněte po jednom ze zázraků přírody – hlívě ústřičné
V Číně podávají sušenou hlívu ústřičnou k posílení žil a uklidnění šlach. Japonci oceňují její protinádorové účinky a ruští vědci izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.