Žampiony zmrazte, usušte nebo je naložte. Chutnat budou v každém případě

12. červen 2023

Chuť čerstvých hub nic nenahradí, ovšem díky žampionům z obchodu si jejich chuť můžete užít po celý rok. Pokud je ale hned nebudete zpracovávat, rozhodně je nenechávejte v mikrotenovém sáčku nebo plastové misce. Dejte je nejlépe do papírového sáčku a uložte do chladu a temna.

Dalším způsobem je zamražení – pro toto uchování vyberte žampiony bez hnědých skvrn, ty dobře očistěte a papírovou kuchyňskou utěrkou před zamrazením osušte.

Plátky žampionů se dají také usušit, ať už na sítech rozložených na topení či jen tak na vzduchu, případně v sušičce nebo v troubě. Že jsou houby dokonale usušené, poznáte tak, že se plátky budou lehce lámat. Usušené houby patří do zavařovacích sklenic s dobře těsnícím víčkem, při dobrém skladování vydrží i tři roky.

Na závěr přidáme recept na nakládané žampiony. Stačí čerstvé houby naložit na dva dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní zeleninové nebo těstovinové saláty.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.