Zapečený lilek s tvarůžky

V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky. Ač se to nezdá, je možné je zařadit do redukční diety. Mají totiž nízkou energetickou hodnotu. Obsahují velké množství vitamínů i minerálů. Na druhou stranu je v nich také hodně soli, a tak je nutné je konzumovat v omezeném množství.

Co potřebujete?

  • 1 lilek (asi 400 g)
  • 125 g olomouckých tvarůžků
  • 500 g rajčat
  • 2 vaječné bílky
  • 1 vajíčko
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 1 lžičku sušené bazalky

Postup:

  1. Lilek omyjeme a rozpůlíme.
  2. Vydlabeme dužinu, kterou použijeme později.
  3. Následně půlky lilku osolíme a pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut na 190 stupňů.
  4. Během toho nastrouháme do misky najemno vydlabanou dužinu.
  5. Přidáme k ní nakrájená rajčata a prolisovaný česnek.
  6. Na pánvi pak rozpustíme máslo, na kterém následně orestujeme nakrájenou cibulku.
  7. Po minutě restování k ní přidáme i připravenou dužinu.
  8. Vše dále restujeme asi pět minut.
  9. Poté přidáme nakrájené tvarůžky, vejce a vaječné bílky.
  10. Promícháme a ihned odstavíme.
  11. Touto připravenou směsí pak naplníme půlky lilku a vše pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou lilky zcela měkké.
  12. Po upečení zdobíme bazalkou.
autor: Karolina Antlová

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.