Zasedací pořádek

12. únor 2004

Všechno má své zákonitosti, mnohdy i takové, které si vůbec neuvědomujeme. Kdysi, tak dávno to ale nebylo, mi maminka líčila historku z trolejbusu, jak ji nějaká stará paní vynadala za to, že sedí na jejím místě. Připadalo mi to natolik absurdní, že jsem tomu nevěnovala pozornost.

Teď, už skoro pět let, jsem neustále na cestě mezi Opavou a Ostravou. Nejčastěji jezdím hromadnými dopravními prostředky. A možná to sami znáte, ve stejném čase, jezdí vždy ti stejní lidé. S železnou pravidelností nastupují a vystupují na svých zastávkách a - teď to přijde - sedají si stále na ta stejná místa. I já mám jedno oblíbené. V autobuse je to na levé straně, ve druhé polovině vozu u okna. A věřte, přistihla jsem se, že mě rozhodilo, když už bylo náhodou obsazeno. Člověk si samozřejmě sedne jinam, ale celou cestu je nevrlý a nějak si nedokáže vysvětlit proč. Měsíce taky pozoruji mladíka, který si vždy vybere místo dvě sedadla přede mnou a paní, která vytrvale sedává přes uličku, asi na pátém sedadle za řidičem. Nedokážu říci, čím ta místa různé lidi přitahují, člověk asi potřebuje určitý řád a pravidelnost aniž by o tom přemýšlel. A teď si představte, že člověk, závislý na svém sedadle v autobuse, se pohádá se šéfem, leze na něj chřipka, na účet ještě nepřišla výplata, zato už přišla složenka, kterou je třeba co nevidět zaplatit, a při cestě domů mu ještě nějaký "drzoun" zasedne místo v autobuse. To je tedy situace... Zdá se mi, že tu starou paní, co prve vynadala mamince, chápu. A Vás, co nejezdíte tak často, jen s trochou nadsázky prosím o shovívavost a pochopení, když do vás náhodou někdo v autobuse nebo tramvaji bude šťouchat deštníkem a nenápadně vás upozorní, že právě místo, na kterém sedíte, je jeho.

autor: Petra Chroustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.