Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového dědictví UNESCO

18. září 2023 15:34

Na seznam světového dědictví UNESCO nově přibyl Žatec a krajina žateckého chmele. Město se proto chce zaměřit na rozvoj infrastruktury i spolupráci s místními živnostníky. Větší nápor turistů ale zatím vedení města neočekává.

O zápisu Žatce rozhodl mezivládní výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu.

„No, já to vnímám tak, že se musíme snažit poskytnout co nejlepší služby, protože, pokud jsme v UNESCO, tak to přinese asi určitě nárůst turistů a zákazníků,“ komentuje vstup do UNESCO majitelka jedné z žateckých kaváren Kateřina Podaná.

A přidává hned i jeden zajímavý nápad. „Napadlo mě, přidat třeba do nabídky nějaký nový typicky žatecký dezert, který by nás proslavil – třeba ve tvaru chmelové šišky,“ nastiňuje.

Také vedení města počítá s tím, že se pokusí přilákat do města více turistů.

„Myslím si, že město Žatec může už dlouho nabídnout svým návštěvníkům od A do Z vše, co může turista od výletu očekávat. Je ale pravda, že s narůstajícím cestovním ruchem může časem dojít k tomu, že tu bude třeba nějaká absence ubytovacích kapacit nebo parkovacích ploch, ale i na tom se už pracuje. Jinak si ale myslím, že na nárůstu cestovního ruchu nebude nic špatného,“ uzavírá manažer zapsané památky Jaroslav Špička.

Město chystá také kampaň s cílem přilákat zahraniční turisty a upravit značení, které návštěvníky jednoduše dovede k nedávno upraveným památkám.

Spustit audio

Související