Zatímco kdysi se školky v Moravskoslezském kraji hojně zavíraly, teď se zase otevírají

24. květen 2023 13:02

Některá města v kraji rozšiřují nebo staví nové školky. Dětí je čím dál víc a kapacity často nestačí. Navíc se čím dál častěji objevují rodiče, kteří se chtějí vrátit dřív do zaměstnání a dítě se snaží umístit do školky už ve dvou letech. Často ale neúspěšně. Už od září bude mít proto třeba nové oddělení školka Polárka v Kopřivnici.

„Od roku 2018 se snižuje počet dětí ve třídě o děti, které mají nějaká podpůrná opatření, nebo ještě nedosáhla věku tří let. Taky je to nárůst odkladů, migrace z Ukrajiny a silnější tři ročníky – všechny tyto důvody vedou k tomu, že těch míst není tolik,“ říká vedoucí odboru školství kopřivnické radnice Břetislav Orlík.

I když se tak především dvouleté děti při zápisu do školek nedostaly, mají ještě možnost. Kopřivnická Polárka totiž na nové oddělení, které otevře v září, vypíše dodatečně zápis.

Nová místa pro předškoláky budou i v Opavě. Město opravuje budovu v Liptovské ulici, která právě v 90. letech jako školka fungovala, potom ji radnice zavřela. Teď bude znova sloužit svému účelu.

Nová místa pro předškoláky plánují i Odry. „Běží projekt na postavení nové budovy v rámci školky Čtyřlístek, kde bychom chtěli zvýšit kapacitu. Teď je jen otázka, jaké peníze na to seženeme,“ říká starosta Oder Libor Helis (nez.) s tím, že padesátka nových míst by ve městě mohla vzniknout do dvou let.

Spustit audio