Zatravňovací dlažba osvěží váš pozemek a prospěje odvodu spodní vody

18. duben 2024

Přemýšlíte, jak během léta upravit okolí vašeho domu tak, abyste mohli pohodlně projet vozem do garáže, měli zpevněný povrch, a přitom jste měli kolem domu zeleň? To vše může vyřešit zatravňovací dlažba.

Venkovní dlažbu vybíráme a ladíme s okolím, především s barvou fasády domu i s barvou okolního povrchu na pozemku. Kromě barevného odstínu je ale nutné také pečlivě zvážit i typ kamene, který vybíráme také podle toho, jestli budeme po dlažbě jezdit vozem, nebo se pouze procházet. Celkový charakter dlažby pak dotvoří materiál, který použijeme na spáry. Velmi oblíbená je zatravňovací dlažba. Je hezká, není ale bezúdržbová, a také je nutné pečlivě vybrat, kam jí umístíme.

Ze všeho nejdůležitější je podklad

Dlažba sama o sobě na povrchu nežije a její trvanlivost přímo závisí na tom, jak je připravené její podloží. Podkladní vrstvy na sebe vrstvíme podle předepsaného postupu a v příslušné tloušťce, která odpovídá následnému zatížení. Na zhutněné a připravené podkladní vrstvy přidáme vrstvu poslední, tzv. kladecí, do které pak už pokládáme samotnou dlažbu.

Spáry mezi dlaždicemi můžeme vyplnit podle našeho vkusu:

  • Pokud je spára větší, je možné jí zasypat zeminou a osít trávou.
  • Pokud ale bude menší, je nutné počítat s tím, že beton se v letních měsících velmi rozpálí a trávě to rozhodně nebude prospívat. Pak zvolte na vyplnění spár například drobné kamínky, případně okrasné kamenivo různé barvy.

Pokud si vyberete dlažbu zatravňovací, myslete včas také na přívod vody k pravidelnému zavlažování.

Dostatečná hloubka podkladu

Při stavbě venkovní dlažby je nutné předem počítat také s dostatečnou hloubkou podloží. Pokud sečteme všechny podkladové vrstvy, které pod dlažbu patří, podloží pod chodníkem bude do hloubky přibližně 30 cm, na příjezdu ke garáži a na pojezdových místech je potřeba počítat s hloubkou přibližně o 10 cm více.

Při větším zatížení volte větší tloušťku venkovní dlaždice. Dlaždice na pojezd autem by měla mít tloušťku aspoň 8 cm. Pokud bude pouze na místa, kde budeme pouze chodit, stačí 6 cm dlažby.

Výhody zatravňovací dlažby

Kromě toho, že zatravňující dlažba působí svěže a je velmi příjemná, určitě je na pozemku také dobré odvádět alespoň částečně vodu ze zpevněných ploch mimo kanalizační sběrače přímo do podloží.

Mělo by to být hlavně tam, kde parkujeme s vozem. V zimním období z auta odtává sníh a voda se pak z auta přirozeně dostává do spodních vrstev.

Tráva mezi dlažbou sice vypadá hezky a je pro vaší zahradu prospěšná, nicméně vyžaduje údržbu. To znamená pravidelnou zálivku i sekání. Pokud si sekačku nastavíte na nejnižší stupeň, můžete zatravňovací dlažbu „posekat“ stejně jako okolní travnatý povrch vaší zahrady.

Spustit audio