Zavařování. Rady, tipy, nové kombinace a postupy vám nabídne Kateřina Hrabalová

9. srpen 2022

Zavařování v létě zaměstnává spoustu hospodyněk. O své zkušenosti a tipy se s námi podělí Kateřina Hrabalová z Frenštátu pod Radhoštěm, vystudovaná chemická technoložka, která ráda zkoumá nové kombinace a postupy s takřka vědeckým zaujetím.

Už při výběru ovoce je třeba dávat pozor na kvalitu. „Nesmí být plesnivé, shnilé. Ideálně by mělo být dozrálé, aby bylo plné té chuti, která v něm má být. Pokud budete mít jahody, meruňky, cokoliv, nebude to mít tu správnou chuť čerstvé, tak těžko potom vykouzlíte třeba jahodový džem s tou kvalitní jahodovou chutí a cukrem to nedoženeme,“ vysvětluje v rozhlasové Poradně Kateřina Hrabalová.

A doporučuje také menší sklenice a víčka se závitem. „Pokud to mám pro svou potřebu, tak víčko použiji opakovaně – nejprve ale umyji, zkontroluji a pokud tam nevidím žádný náznak rzi, tak eventuálně víčko použiji znova. Pokud tam vidím už jenom nějaký malý náznak, tak to víčko vyhodím,“ dodává.

Zavařenina (ilustrační foto)

Ovoce dozrává nárazově a tak se může stát, že ho máte doma najednou tolik, že nestíháte zavařovat. „Vzala jsem tu část, kterou jsem nebyla schopná zpracovat a co nejčerstvější jsem dala v sáčcích do mrazáku. A musím říct, že jsem přišla na úžasnou věc, kterou jsem si následně i jako chemik zjistila, zdůvodnila. V tom ovoci dojde k jisté změně, která to tu chuť udělá hutnější a to ovoce je trošku sladší samo o sobě, takže mohu klidně a s klidným svědomím doporučit i to ovoce si zamrazte, pokud nestíháte a následně z toho ten džem můžete udělat kdykoli potom,“ radí Hrabalová.

A jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? „Běžně v populaci panuje to, že marmeláda je to, co je hladké. Džem je to, co má kousky. Naše legislativa to má ale úplně jinak. Marmeláda je pouze a výhradně produkt, který je vyroben z citrusových plodů,“ říká Hrabalová.

Další informace, rady a tipy týkající se zavařování uslyšíte v záznamu naší rozhlasové Poradny.

Spustit audio