Zavařování. Rady, tipy, nové kombinace a postupy vám nabídne Kateřina Hrabalová
Zavařování v létě zaměstnává spoustu hospodyněk. O své zkušenosti a tipy se s námi podělí Kateřina Hrabalová z Frenštátu pod Radhoštěm, vystudovaná chemická technoložka, která ráda zkoumá nové kombinace a postupy s takřka vědeckým zaujetím.
Už při výběru ovoce je třeba dávat pozor na kvalitu. „Nesmí být plesnivé, shnilé. Ideálně by mělo být dozrálé, aby bylo plné té chuti, která v něm má být. Pokud budete mít jahody, meruňky, cokoliv, nebude to mít tu správnou chuť čerstvé, tak těžko potom vykouzlíte třeba jahodový džem s tou kvalitní jahodovou chutí a cukrem to nedoženeme,“ vysvětluje v rozhlasové Poradně Kateřina Hrabalová.
A doporučuje také menší sklenice a víčka se závitem. „Pokud to mám pro svou potřebu, tak víčko použiji opakovaně – nejprve ale umyji, zkontroluji a pokud tam nevidím žádný náznak rzi, tak eventuálně víčko použiji znova. Pokud tam vidím už jenom nějaký malý náznak, tak to víčko vyhodím,“ dodává.
Ovoce dozrává nárazově a tak se může stát, že ho máte doma najednou tolik, že nestíháte zavařovat. „Vzala jsem tu část, kterou jsem nebyla schopná zpracovat a co nejčerstvější jsem dala v sáčcích do mrazáku. A musím říct, že jsem přišla na úžasnou věc, kterou jsem si následně i jako chemik zjistila, zdůvodnila. V tom ovoci dojde k jisté změně, která to tu chuť udělá hutnější a to ovoce je trošku sladší samo o sobě, takže mohu klidně a s klidným svědomím doporučit i to ovoce si zamrazte, pokud nestíháte a následně z toho ten džem můžete udělat kdykoli potom,“ radí Hrabalová.
A jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? „Běžně v populaci panuje to, že marmeláda je to, co je hladké. Džem je to, co má kousky. Naše legislativa to má ale úplně jinak. Marmeláda je pouze a výhradně produkt, který je vyroben z citrusových plodů,“ říká Hrabalová.
Další informace, rady a tipy týkající se zavařování uslyšíte v záznamu naší rozhlasové Poradny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka