Zavřené hranice pro některé rodiny může znamenat, že blízké neuvidí rok

22. duben 2020 16:32

Kvůli šíření nákazy nemoci covid-19 hrozí, že budou hranice zavřené i rok. Připustil to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Pro některé rodiny to znamená, že se celou tu dobu neuvidí se svými blízkými, kteří žijí v zahraničí. Můžou tak komunikovat jen přes internet.

Třiatřicetiletá Zuzana Browne žije v Irsku už 12 let. Do Opavy za rodinou je zvyklá jezdit i dvakrát ročně. „Chybí mi neskutečně, protože jsem je neviděla od loňského léta. A teď mi odlet k nim unikl na poslední chvíli,“ říká paní Pavlína Spívalová. Lituje, že jí tak v životě jejích vnoučat možná utečou i dva roky.

V podobné  situaci je i Stanislav Brtník ze Staré Bělé, který má třiačtyřicetiletého syna v Londýně. „Teď se na Vojtu dívám akorát na jeho fotografie na kalendáři. Nemůžu se vyrovnat s tím, že bych ho neviděl rok nebo snad ještě déle. To, že je syn v Londýně, je kvůli tamní situace pro mne o to těžší, člověk má přirozeně strach,“ říká.

Vojtěch Brtník i Zuzana Browne už v tuto chvíli vzdali naději, že by se letos v létě do Česka podívali. Jejich rodiče ale doufají, že odloučení nebude trvat dlouho.

Spustit audio

Související