Záznam koncertu Richarda Adama

22. září 2010

Český rozhlas Ostrava přinese záznam koncertu legendy české popmusic Richarda Adama. Ve čtvrtek 31. července mezi 20. a 21. hodinou si můžete znovu zavzpomínat na hity zpěváka Richarda Adama a poslechnout si i jeho vyprávění. Půjde o reprízu koncertu z června roku 2007 z českobudějovického studia Českého rozhlasu.

Richard Adam, který se narodil 14.listopadu 1930, je významnou postavou české popmusic pozdních 50. a raných 60. let a zároveň vokálním souputníkem jiných tuzemských hvězd Rudolfa Cortéze, Jiřího Vašíčka, či Jiřího Poppera. První stabilnější místo za mikrofonem získal v rozhlasovém orchestru z dnešního hlediska nazvaném trochu neobvykle - Hudba pro radost. Dobrým odrazovým můstkem k oblibě u posluchačů se staly první nahrávky s orchestrem Jiřího Procházky v roce 1953.

V dalších letech popularita Richarda Adama nabývala na síle nejenom doma, ale i v zahraničí. Tím "zahraničním" v tehdejším, socialistickém měřítku byl myšlen velmi omezený okruh zemí. Richard Adam si vybudoval ještě v 50. letech velmi dobrou reputaci v té nejzápadnější dostupné zemi, tedy v bývalé NDR.

Zejména mezi pamětníky Adamových nejblyštivějších časů (podepřených velkými hity v čele s písněmi Páni kluci, Můj strýček, Příliš mlád, či zvláště mezi našimi posluchači neobyčejně oblíbenou Sulikou) je tento zpěvák z éry velkých hlasů i po více než půlstoletí aktivní kariéry stále reprezentantem hudby, která je jejich srdci nejblíže.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.